Wij maken het rond
Partner worden

Technasium leerlingen pakken de handschoen op: Stop Voedselverspilling!

Gepubliceerd op woensdag 18 mei 2022
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Technasium leerlingen pakken de handschoen op: Stop Voedselverspilling!

Op 17 mei zijn tijdens de Floriade Expo in Almere de winnaars bekend gemaakt van het Technasiumproject 'Stop Voedselverspilling'. Zo’n 370 VWO-3 leerlingen van vijf  Nederlandse Technasia* deden dit jaar mee aan dit initiatief. Zij kregen de opdracht om een oplossing te ontwikkelen tegen het weggooien van voedsel. 
 
Dat is niet voor niets: voedselverspilling is een levensecht probleem. Zo belandt in Nederland een kwart van alle geproduceerde voedsel in de vuilnisbak: een kilo of 34 per persoon per jaar. Dat is niet alleen onacceptabel zo lang er mensen zijn die honger moeten lijden, het zorgt ook voor onnodige uitstoot van broeikasgassen, meer afval en verlies van economische waarde.  
 
Binnen het Technasiumvak Onderzoeken & Ontwerpen werkten de leerlingen een half jaar aan hun ideeën om de voedselverspilling tegen te gaan. Zij hadden daarbij de keuze uit een technisch ontwerp dat ervoor zorgt dat voedsel langer is te bewaren, het beter benutten van reststromen die momenteel niet voor menselijke consumptie worden gebruikt, of een manier om jongeren te stimuleren om minder voedsel te verspillen. 
 
“Zelfs als de winnende ideeën niet daadwerkelijk worden gerealiseerd, heeft Stop Voedselverspilling wel degelijk gunstige effecten”, zegt Joost Snels, senior projectmanager en onderzoeker aan de Wageningen University & Research (WUR). “Zo wordt een grote groep middelbare scholieren aan het denken gezet over verspillingsproblematiek en dat geldt ook voor de mensen om hen heen, zoals familie en vrienden. Bovendien leren jongeren in deze opdracht omgaan met opdrachtgevers, kritisch denken en een plan van aanpak maken.”
 
Uit de 95 deelnemende teams zijn er door de opdrachtgevers 12 teams genomineerd, afkomstig van 4 scholen (een van de scholen deed alleen mee aan de opdracht, niet aan de wedstrijd). Zij hebben een presentatie en een video gemaakt en hebben hun idee tijdens de Floriade mogen pitchen in het World Food Pavilion. Dat leverde opmerkelijke en creatieve ideeën op waaruit een vierkoppige vakjury vervolgens de winnaars geselecteerd heeft.

Winnaars

  • Een team van het Melanchton Bergschenhoek een Mistbox een fruitschaal die zelf met koude mist zorgt dat het fruit wordt gekoeld.
  • Een team van Het Streek Lyceum dat van etensrestjes kweekbakjes heeft ontwikkeld waarmee uit reststromen nieuwe gewassen kunnen worden gekweekt.
  • Een team van Het Streek Lyceum dat een dat het bordspel “Mens Gooi Me Niet Weg Spel” heeft ontworpen om leeftijdsgenoten te stimuleren in actie te komen tegen voedselverspilling.

Het project ‘Stop Voedselverspilling’ is drie jaar geleden gelanceerd op initiatief van Wageningen Universiteit & Research en Regio Foodvalley. Ook het Voedingscentrum en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling werken mee. Aan het project doen 5 Technasiumscholen mee: Het Streek Lyceum, Merletcollege, Melanchthon Bergschenhoek, Johannes Fontanus College en Candea College. De organisatie streeft er echter naar het project beschikbaar te maken voor alle 102 Technasiumscholen ons land. 
 
Meer informatie? Neem contact met ons op!
 
* Het Technasium is een onderwijsstroom voor bètatechnisch onderwijs op havo en vwo. Centraal binnen het Technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Dat gebeurt vanaf de brugklas tot en met het examen. 
 
Foto's zijn gemaakt door Content Geregeld



Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven