Vandaag starten 300 VWO-onderbouwleerlingen van 5 verschillende technasiumscholen in Midden-Nederland met een nieuw project voor het vak Onderzoek & Ontwerpen. Deze staat voor het eerst geheel in het teken van het tegengaan van Voedselverspilling in hun omgeving. Het is uniek voor Nederland dat zoveel leerlingen voor hun opleiding tegelijk aan de slag gaan met dit onderwerp.
Het project is een initiatief van Wageningen Universiteit & Research (WUR) en Regio Foodvalley. De initiatiefnemers hopen samen met de scholen die meewerken meer bewustzijn te creëren voor het onderwerp voedselverspilling bij middelbare scholieren. Ook is de verwachting dat de leerlingen creatieve en innovatieve ideeën bedenken om voedselverspilling tegen te gaan. De resultaten van de leerlingen worden beoordeeld door experts op inhoud. Stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) ondersteunt het initiatief en verkent of dit regionale project landelijk zou kunnen worden uitgerold.
Annelies van Voskuilen, programmamanager Voedseltransitie Regio Foodvalley: “Wij doen graag mee in dit project. Onze regio is in samenwerking met het ministerie van LNV en STV gestart met een proeftuin tegen voedselverspilling. Het Onderzoek & Ontwerpen-opdracht tegen Voedselverspilling past heel goed binnen onze regionale ambities. De ervaringen en de successen die wij in dit project opdoen, worden gedeeld in de regio en door het hele land. Wellicht inspireert deze opdracht ook andere VWO scholen in Nederland”
Het idee voor dit project is ontstaan na een samenwerking tussen Hans Dekker van Technasium CSG Het Streek en Joost Snels van de WUR. Snels: “Nadat ik enkele groepen uit de bovenbouw had begeleid, ontstond het idee om er ook een opdracht voor de onderbouw van te maken. Door het enthousiasme en door navraag bij Technasium Midden-Nederland bleken meer scholen enthousiast en raakten steeds meer partijen aangesloten, waaronder Regio Foodvalley.” In kleine samenstelling werd samen met technator Martijn Memelink van het Johannes Fontanus College in Barneveld vervolgens het programmaboekje geschreven.
De leerlingen kunnen een keuze maken uit drie opdrachten. De eerste opdracht gaat over het ontwerpen van een beter bewaarsysteem dan de traditionele koelkast waarmee de houdbaarheid van ‘restjes’ verlengd wordt. Dit systeem moet in de keuken ingebouwd kunnen worden.
De tweede opdracht betreft het maken van een plan voor het hergebruiken van een grote reststroom in de regio, die momenteel niet voor menselijke consumptie wordt gebruikt.
Voor de laatste opdracht moeten de leerlingen op zoek naar een doelgroep voor het meten van voedselverspilling. Voorbeelden van doelgroepen zijn: bewoners en medewerkers van een verzorgingstehuis, een kantoren complex of een instelling. Het is daarbij de bedoeling dat een praktische uitwerking wordt gemaakt om voedselverspilling tegen te gaan, passend bij de doelgroep. Vanwege de huidige coronacrisis zijn instellingen en kantoren voor leerlingen niet toegankelijk. Daarom zullen ze vooral op school gaan testen.
Regio Foodvalley werkt aan een gezonde, duurzame voedselvoorziening voor de eigen inwoners en de bevolking wereldwijd. Het doel is een efficiënte, gezonde en toekomstgerichte voedselvoorziening met aantoonbaar minder voedselverspilling in huishoudens en bedrijven. Regio Foodvalley is dé proeftuin tegen voedselverspilling. In de proeftuin worden de krachten van onze regio gebundeld tot een inspirerende, activerende en innovatieve broedplaats voor bedrijven, inwoners, kennisinstellingen en overheden. Door middel van gerichte projecten wordt ervaring opgedaan die verder verspreid kan worden in de regio en door het hele land. Deze projecten richten zich vooral op consumenten en bedrijven en zijn bedoeld om zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan en daarmee een bijdrage te leveren aan CO2-reductie.
Het Technasium is een onderwijsstroom voor bètatechnisch onderwijs op havo en vwo. Centraal binnen het Technasium staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O), waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Dat gebeurt vanaf de brugklas tot en met het examen. Er zijn in Nederland zo’n 100 technasiumscholen; zij werken samen in regionale netwerken. De technasiumscholen van netwerk Midden-Nederland die meedoen met het project rondom het tegengaan van voedselverspilling zijn CSG Het Streek, Merletcollege, ’t Hooghe Landt, Johannes Fontanus College en Candea College.