Wij maken het rond
Partner worden

Terugblik: 'Boerderij van de Toekomst' in Regio Foodvalley

Gepubliceerd op donderdag 25 mei 2023
Community of Practice Waterstof

Terugblik: 'Boerderij van de Toekomst' in Regio Foodvalley

Op woensdag 26 april vond de eerste CoP Waterstof meetup plaats, in samenwerking met Innovatiemonitor Regio Foodvalley, met als thema 'Boerderij van de Toekomst'.

Regio Foodvalley, bekend om haar toonaangevende positie in de AgriFood-sector en duurzame energieopwekking zoals zonnepanelen en windenergie, staat voor een grote uitdaging. Netcongestie bemoeilijkt de aansluiting van zonne- en windenergie op het netwerk, wat de economische groei van de regio belemmert. Tijdens de meetup 'Boerderij van de Toekomst' hebben we onderzocht hoe waterstof kan bijdragen aan het aanpakken van deze uitdaging.

Complexiteit van het probleem

Experts en belanghebbenden kwamen bijeen om de mogelijkheden van waterstof in de agrarische sector van Regio Foodvalley te bespreken. Tijdens de workshop werd de complexiteit van het probleem belicht, waaruit drie belangrijke punten naar voren kwamen: aandacht voor de systeemopgave, het gebrek aan informatie en eenduidige oplossingen, en de wetgeving.
Het programma bood inspirerende presentaties en een interactieve brainstormsessie. We hebben de oorzaken van het ontbreken van waterstofopslag besproken, evenals de knelpunten en mogelijke oplossingen. Samenwerking, nieuwe benaderingen en het begrijpen van het perspectief van boeren waren cruciaal.
Er werden verschillende obstakels geïdentificeerd die moeten worden overwonnen om waterstof als energiebron te realiseren, waaronder samenwerking en coördinatie, vernieuwende benaderingen, het perspectief van boeren en het bepalen van de systeemgrenzen.

Betrokkenheid actoren

De betrokkenheid van diverse actoren was essentieel bij het verkennen van mogelijke oplossingen. Van de centrale overheid tot de decentrale overheid, van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair tot boeren, boerenorganisaties, netbeheerders, innovatieve bedrijven, banken, burgers en onderwijsinstellingen, iedereen speelde een rol in dit belangrijke vraagstuk.
De meetup 'Boerderij van de Toekomst' was een belangrijke ontwikkeling in de zoektocht naar duurzame energieopwekking in Regio Foodvalley. Het creëerde een platform voor kennisuitwisseling, samenwerking en innovatie. Met deze gezamenlijke inspanningen hebben we een stap gezet richting een toekomst waarin boerderijen een sleutelrol spelen in het duurzame energiesysteem.

Onze oprechte dank gaat uit naar senior onderzoeker Wijnand Sukkel van Wageningen University & Research en Innovatiemakelaar Wicha Benus voor hun inspirerende verhalen. Ook willen we alle deelnemers bedanken voor hun waardevolle bijdragen en inspirerende discussies. Samen zetten we stappen naar een bloeiende agrarische sector met duurzame energie.

Wil je meer weten over deze meetup of de resultaten?
Neem dan gerust contact op met de CoP Waterstof-begeleiders Dina El Filali of Erik van der Veer (klik hier).

Meer informatie

Community of Practice Waterstof Waterstof


Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven