Op donderdag 23 januari vond de eerste Werkplaats tegen Voedselverspilling van 2020 plaats. De deelnemende ketenpartijen uit Regio Foodvalley deelden hun ambities en vragen om voedselverspilling tegen te gaan en deden al een aantal nieuwe mogelijke samenwerkingsrelaties op!
Deze werkplaats waren we te gast bij Mignon van Holten van VONK360 in Veenendaal. Met de slogan ‘Alvorens men vuur maakt is er eerst de vonk, hetgeen waaruit alles wordt gecreëerd.’ is VONK360 een vestigingsplaats waar een ambitieuze samenwerking ontstaat tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Deze duurzame plek aan de A12 is de start voor veel nieuwe ontmoetingen en innovaties . Ook voedselverspilling is een onderwerp waar winst valt te behalen.
De bijeenkomst werd ingeleid door werkplaatstrekker Suzan Klein Gebbink, die inging op praktische voorbeelden om voedselverspilling tegen te gaan rondom het huis. Joost Snels, Wageningen UR leverde inspirerende voorbeelden van elders, onder meer via de activiteiten van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, mede initiatiefnemer van deze werkplaats.’
Tijdens de voorstelronde leerden deelnemers elkaar kennen en wisselden zij ideeën en ambities uit. Hierbij kwam een aantal business cases naar voren, waarbij het soms een uitdaging is om passende afnemers, zowel B2B als B2C, te vinden. Ook blijkt psychologie en communicatie van groot belang. Hoe presenteer en verkoop je als bedrijf je ‘verspilde’ producten aan klanten? Uiteraard kwamen er tijdens de werkplaats ook een aantal ‘verspillings’ problemen naar voren waar met name gemeenten binnen de eigen keten tegenaan lopen, b.v. op het gebied van de interne (duurzame) catering.
Tijdens de middag werden er een aantal sprekende initiatieven onder de aandacht gebracht. Bijvoorbeeld De Soeperie met food waste producten, Smaakpark Ede, gelukkige binnenstad Ede, koffiekoekjes van reststromen bladerdeeg, 40 dagen eten uit de korte keten (producent en consument uit de regio) en Food2ndLive van ’s Heeren Loo. Uit de voorbeelden blijkt dat tegengaan van voedselverspilling vaak tot kostenbesparing of zelfs nieuwe verdienmodellen moet kunnen leiden.
Gastvrouw Mignon van VONK360 legde haar ambitie als casus op tafel: de initiatiefnemers van dit innovatieve vergader- en kantoorconceptwerken in het naastgelegen pand nu ook aan een nieuwe duurzame businesslocatie. Hoe kunnen zij het tegengaan verspilling van voedsel hierin een plek geven?
‘s Heeren Loo (Gert van Veenendaal) werkt aan het succesvolle pilotproject Food2ndLife, waarin ‘s Heeren Loo met onder meer AH en Smaak & Passie producten die niet verkocht zijn een nuttige bestemming geeft. De pilot levert onder meer het voorkomen van voedselverspilling, goede werkinvulling door diverse cliënten, leerwerkervaringsplekken en gezondere maaltijden en een kringloop waarbij bijna niks meer wordt weggegooid. Gert Veenendaal, manager leerwerkbedrijven, staat nu voor de vraag hoe deze pilot in de praktijk verder een vervolg krijgt. Gert: “Het is een grote operatie qua voedselveiligheid, menskracht, logistiek en financiën. Hoe bouwen we deze pilot om tot structureel vervolg?” Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=FuPUUDxCQYw&feature=youtu.be
Deelnemers aan de Werkplaats zijn ketenpartijen uit de hele regio. Zij brengen als vervolgstap hun eigen verliezen in kaart via een compacte monitoringstool van Wageningen UR. Ook zetten de deelnemers samen in op concrete ketenprojecten in hun eigen praktijk. Zo vinden nóg meer reststromen een bestemming, worden kosten bespaard en komen nieuwe regionale samenwerkingen tot stand.
Ook deelnemen? Mail dan naar secretariaat@regiofoodvalleycirculair.nl of rechtstreeks naar de werkplaatstrekker via post@suzankleingebbink.nl.