Wij maken het rond
Partner worden

Terugblik Werkplaats Industrie

Gepubliceerd op woensdag 29 september 2021
Community of Practice Industrie

Terugblik Werkplaats Industrie

In de Werkplaats Industrie ging de discussie over circulaire industrieterreinen. Niet alleen over de definitie, maar vooral hoe we bestaande industrieterreinen circulair maken.

Geïnspireerd door de natuur wordt een circulair industrieterrein gezien als een vorm van industriële symbiose. Hoe kunnen bedrijven lokaal samenwerken om het gebruik van afval van de ene grondstof voor de andere in te zetten.

Een bekend voorbeeld van circulaire samenwerking is bedrijvenpark Kalundborg in Denemarken waar meer dan dertig stromen van water, energie en andere bijproducten tussen bedrijven worden uitgewisseld. Deze ondervinden daar zowel economische als ecologische voordelen van. 

Samenwerking in een lokale of regionale industriële symbiose kan zelfs het tekort aan primaire grondstoffen en afvalverwerking verminderen, waarbij tegelijkertijd de materialenkringloop wordt gesloten. Dergelijke samenwerkingen leiden over het algemeen tot een CO2 reductie en een lager en energiegebruik. Daarnaast ontstaan door de samenwerking veelal nieuwe inkomstenstromen en businessmodellen.

Veel kansen werden al in deze werkplaats benoemd: ook al was dat vooral op het gebied van reststromen zoals houten pallets en piepschuim verpakkingsmateriaal. Door op bedrijventerreinniveau deze reststromen te verzamelen ontstaat voldoende volume voor recyclingbedrijven om deze stromen op te halen en te verwerken tot nieuwe producten.

Als zelfs de wieken van windmolens een nieuwe bestemming kunnen krijgen dan is dat voor veel meer stromen mogelijk.

Terugkijken 

Als u in dit jaar heeft deelgenomen aan de Werkplaats Industrie of Werkplaats Bouw in 
kunt u de opnames van de werkplaats van 21 september jl. terugkijken door in te loggen. 

Inloggen

Speciale Werkplaats Industrie 

Op dinsdag 2 november 2021 vindt van 11:00 tot 12:00 uur een speciale Werkplaats Industrie plaats voor geïnteresseerden bedrijvenkringen, industrieterreinen en organisaties in circulaire bedrijventerreinen om de eerste stappen te zetten om concreet aan de slag te gaan en ervaringen te delen.

Laura Blom van HSR Verpakkingen verzorgt de inleiding over de ontwikkeling van een circulair industrieterrein in Ede. Om deel te nemen aan deze werkplaats op het Living Lab platform kunt u zich aanmelden. 

Aanmelden

Meer informatie

Community of Practice Industrie Industrie

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven