Wij maken het rond
Partner worden

Terugblik Werkplaats Waterstof

Gepubliceerd op woensdag 30 juni 2021
Community of Practice Waterstof

Terugblik Werkplaats Waterstof

Op 23 juni vond met veel succes de tweede online bijeenkomst Werkplaats Waterstof plaats. De werkplaatsbegeleiders kijken vol trots terug op de opkomst en het geslaagde dynamische programma bestaande uit gastsprekers en workshops. Dit keer met als thema financieren en investeren.

Om de deelnemers te informeren en inspireren, was het programma gevuld met een geweldige line-up aan (expert) sprekers vanuit zowel wetenschap, bedrijfsleven als de overheid (zie programma). Voor het co-creatie onderdeel gingen de deelnemers in groepjes uiteen, onder begeleiding van facilitators.

Uitkomsten 

Hoe groot is de investering voor een waterstof tankstation of voor de aanschaf van zwaar transport? En welke financiering past daar het beste bij? Tijdens het workshopgedeelte zijn de deelnemers eerst in parallelle sessies uit elkaar gegaan om aan de hand van twee modellen de potentiële kosten te berekenen. Voor de berekening van waterstoftankstation is gebruik gemaakt van het model van Jasper Heutinck en voor het berekenen van de kosten voor zwaar transport TCO-modellen.

Aan de hand van een plenaire reflectie is door subsidie expert Wilbert Roerdink en Innovatiemanager Gerben Dijksterhuis gekeken naar welke financiering het beste past bij welke kosten.

Kosten

Voor het realiseren van een waterstoftankstation blijken de indicatieve kosten rond 2,1 miljoen te zitten (notitie: hierbij zijn de kosten voor bijv. grondaankoop niet in meegenomen). Voor de indicatieve kosten van zwaar transport is uitgegaan van 1000 wagens, bij dit aantal blijken de kosten tussen de 40 en 60 miljoen te zitten. Dit zijn resultaten van een workshop waarin de uitkomsten afhankelijk zijn geweest van aannamen over specifieke situaties en bijvoorbeeld voertuigtype.

Financiering

Volgens de experts kan voor de realisatie van een tankstation, het beste aanspraak worden gemaakt op het DKTI vanuit het RVO in combinatie met een proeftuin project. In het oosten van het land de REACT en bij het realiseren van een waterstof vulpunt ten behoeve van niet openbaar gebruik zou de MIA een fiscaal voordeel bieden. 

De begeleiders kijken uit naar de volgende werkplaats op 22 september 2021.

Interesse of vragen?

Heeft u interesse vragen? Neem dan contact op met onze Werkplaats Waterstof trekkers:

Meer informatie

Community of Practice Waterstof Waterstof

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven