Wij maken het rond
Partner worden

Terugblik Werkplaats waterstof #7

Gepubliceerd op dinsdag 11 oktober 2022
Community of Practice Waterstof

Terugblik Werkplaats waterstof #7

Op 21 september vond de 7e Werkplaats Waterstofbijeenkomst plaats. Dit keer met als thema: 'Onderwijs en arbeidsmarkt'

De arbeidsmarkt en het ontwikkelen van leerprogramma’s spelen een grote rol in het faciliteren van de waterstoftransitie. Samenwerkingen en afstemming tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs is hierbij van belang. Welke behoeftes liggen er in het bedrijfsleven? Op wat voor manier wordt er binnen het onderwijs aandacht aan gegeven? En welke rol speelt de overheid? Met keynote sprekers Willem Eriks vanuit het onderwijs, Roëlle Venema vanuit overheid en Carolien Huisman vanuit Living Lab Regio Foodvalley Circulair hebben wij samen met een diverse groep deelnemers deze vragen beantwoord. Klik hier voor het gehele programma. 

Werkplaats Waterstof te gast bij Aeres Tech in de studioruimte

Afstemming bedrijfsleven, onderwijs & overheid

Bedrijfsleven

Vanuit het bedrijfsleven groeit de vraag naar technische vakmensen die de techniek voor waterstof kunnen installeren en onderhouden. Sommige bedrijven leiden hun technische vakmensen intern op, maar er zijn ook bedrijven die dat liever uitbesteden. Om aan de toenemende vraag voor vakmensen te voldoen, zullen de komende jaren opleidingsprogramma's/curricula moeten worden ontwikkeld.

Onderwijs

Wij keken achter de schermen bij Aeres Tech in Ede om te zien hoe binnen het onderwijs wordt gewerkt aan het ontwikkelen van leerprogramma’s en demolabs die aansluiten bij de behoeftes vanuit het bedrijfsleven op het gebied van mobiliteit, koudetechniek, luchtbehandeling en landbouw.

Met name in de landbouw ziet Aeres als opleider in het groene domein haar rol in de energietransitie. Zo worden studenten opgeleid om mobiele (groene) werktuigen te leveren en onderhouden. Daarnaast krijgen de studenten een rol in het begeleiden van agrarische bedrijven van enkel voedselproductie naar bijvoorbeeld voedsel & energieproductie.

Door de energietransitie ontstaan op allerlei niveaus behoefte aan goed opgeleide vakmensen. Er moet beweging komen in het ontwikkelen van curricula om mensen op te leiden. Aeres gaat hiervoor samenwerkingsverbanden aan met industrie, onderzoeksinstellingen en overheden. Tot slot lanceert Aeres binnenkort het Aeres Waterstof Portal, met alle relevante informatie wat Aeres op het gebied van waterstof doet en te bieden heeft. 

Aeres Waterstof Portal binnenkort beschikbaar

Overheid

De overheid en met name gemeentes spelen een grote rol in het faciliteren en sturen van de energietransitie. Binnen gemeente Veenendaal wordt op verschillende manieren bijgedragen aan de ontwikkeling van waterstof projecten door:

  • Tot stand brengen en uitbouwen Veenendaalse intentieovereenkomst voor waterstof
  • Faciliteren initiatiefnemers bij zoektocht naar geschikte projectlocaties
  • Mogelijkheden onderzoeken voor subsidieregeling kleinschalige waterstof vulpunten
  • Bijdragen aan de verdere opbouw van het regionale netwerk rondom waterstof

De aandacht voor waterstof binnen gemeente Veenendaal is (relatief) groot. Dit is mede te danken aan de juiste mensen op de juiste plek, zowel bestuurders, bedrijven als maatschappelijke organisaties.

Ondanks de vele motivaties om te blijven investeren in waterstofprojecten is er ook een behoefte vanuit de overheid. De vertaling van duurzaamheidsambities en programma’s naar projecten is intensief. Afdeling duurzaamheid binnen de gemeente is vaak onderbemand met kennis en kunde om onder andere vergunningsaanvragen te boordelen. Ook lopen de gemeentes tegen de instabiele energieprijzen, onduidelijkheid over ontvangen offertes en beschikbare voertuigen. Daarnaast is er nog veel onbekend of beperkte ervaring als het gaat om vergunningverlening. Dus op die gebieden, aansturing van de ontwikkelingen als vergunningverlening is een behoefte aan capabele personen.

Key-note Roëlle Venema, Gemeente Veneendaal

Rondleiding Aeres Tech

Werkplaats Waterstof #7, werd gehost bij Aeres Tech. Onder begeleiding van Willem Eriks werd een rondleiding verzorgd over het terrein, naast de studio kregen wij ook een kijkje in de demolabs en klaslokalen met indrukwekkende voertuigen. De middag werd afgesloten met een heerlijke borrel verzorgd door De4Zussen uit Ede. 

Rondleiding Demolabs & Klaslokalen Aeres Tech door Willem Eriks

Waterstofinitiatief?

Wij streven ernaar om de waterstof kansenkaart aan te vullen met de laatste waterstof initiatieven binnen de regio en deze ook up-to-date te houden. Heb je een waterstof initiatief binnen de Regio Foodvalley? Laat ons dit dan weten via dit formulier.

Vragen of updates?

Heeft u vragen over Werkplaats Waterstof? Neem dan gerust contact op met onze Werkplaats-trekkers Erik of Dina.

Meer informatie

Community of Practice Waterstof Waterstof

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven