Uitgebreide terugblik Werkplaats waterstof #8

Gepubliceerd op dinsdag 14 maart 2023
Community of Practice Waterstof

Uitgebreide terugblik Werkplaats waterstof #8

Op 25 januari vond de 8e Werkplaats Waterstofbijeenkomst plaats.

 

Rondje door de Regio  

Een gemêleerd gezelschap aan deelnemers vanuit de overheid, onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven introduceerde zich tijdens het rondje vanuit de regio. Enkele updates omvatte o.a.: 

  • Grootschalig onderzoek naar ontwikkeling van afzetmarkt H2, waarbij wordt onderzocht hoe de vraag van potentiële afnemers in de regio zich de komende jaren kan ontwikkelen. Dit initiatief is ontstaan vanuit het bedrijfsleven (Tankstation houder in Veenendaal), met hulp van Werkplaats Waterstof en Provincie Utrecht. Deel je interesse in Waterstof via dit formulier.  
  • 150 bestelauto’s vanuit regio beschikbaar. Vanuit Provincie Utrecht wordt oproep naar bedrijfsleven om interesse in waterstof bestelauto’s aan te geven.  
  • Waterstof/energy hubs zou een oplossing zijn om de problemen met netcongestie (i.v.m. windmolens) lokaal te balanceren. Maar hoe kunnen we elkaar versterken in het versnellen van de waterstoftransitie? 
  • Inzicht in kostenprijzen voor waterstof is van belang om investeringen te kunnen berekenen. Tijdens de Werkplaats Waterstofbijeenkomst #2 is met het thema financieren en investeren In het afgelopen jaar is hier een werkplaats waterstofbijeenkomst aan gewijd 

Bekijk de terugblik

*Vragen over deze initiatieven en updates of wil je in contact komen met de initiatiefhouders? Neem dan contact op met de Werkplaats Waterstof begeleiders.  

Gemeenteraadszaal Nijkerk - Rondje door de regio 

Gastpresentaties

Met de bijdrage van drie inspirerende Gastsprekers doken wij tijdens de bijeenkomst in het thema 'Innovatie en toepassing van Waterstof in de Agrarische Sector’

  • Innovatiemakelaar Sina Salim van RCT Gelderland legde het belang van het toewerken naar innovatiehorizons i.p.v. businescasess toe aan de hand van enkele casussen vanuit de Regio waar o.a. de Milkrun Project. Ook benadrukte Sina het belang van klein beginnen, het hebben van geduld (weinig verwachtingen) op de korte termijn omdat Waterstof een langtermijn investering is en het meenemen van jouw community omdat een gun-factor bij partners belangrijk is voor het succes.
  • Senior Onderzoeker Wijnand Sukkel aan Wageningen University & Research gaf een inspirerende presentatie over de Boerderij van de toekomst. Na een introductie over de technologische ontwikkelingen op agro en de rol van waterstof in de boerderij van de toekomst, presenteerde Wijnand een casus waarin het energieverbruik en - productie op boerderij niveau op elkaar kon worden afgestemd en zodoende de businesscase kon worden gesloten.
  • Programmamanager Dico Kuiper bij Gemeente Nijkerk, presenteerde het Programma Duurzame Ontwikkeling Nijkerk. Onder dit programma vallen o.a. Routekaart Energieneutraal Nijkerk, Coalitieakkoord, Routekaart 2050 en Concernplan (verbinden met ambitie). Dico lichtte a.d.h.v. transitiemodel van DRIFT hoe Waterstof wellicht de X Factor kan zijn van Duurzaamheid.

 

Bijdrage Wijnand Sukkel

Bijdrage Sina Salim

Borrel & Ceremoniële afsluiting  

De middag eindigde feestelijk met een borrel in het gemeentehuis en een ceremoniële afsluiting. Bij de afsluiting werd de eerste waterstofauto waarin de mensen van Regio Foodvalley de regio door zullen reizen overhandigd. 

Collage Borrel & Ceremoniële Afsluiting

Waterstofinitiatief?

Wij streven ernaar om de waterstof kansenkaart aan te vullen met de laatste waterstof initiatieven binnen de regio en deze ook up-to-date te houden. Heb je een waterstof initiatief binnen de Regio Foodvalley? Laat ons dit dan weten via dit formulier.

Vragen of updates?

Heeft u vragen over Werkplaats Waterstof? Neem dan gerust contact op met onze Werkplaats-trekkers Erik of Dina.

Afbeelding hiernaast: Presentatie werkplaatsbegeleider Dina EL Filali Nieuw Aanpak Living Lab Circulair & Werkplaats Waterstof

Meer informatie

Community of Practice Waterstof Waterstof

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2023 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven