11 - 16 maart
Week van de Circulaire Economie

Veel belangstelling bij scholen voor activiteiten in de Verspillingsvrije Week 2023

Gepubliceerd op donderdag 31 augustus 2023
AlgemeenCommunity of Practice Circulaire Voedselketens

Veel belangstelling bij scholen voor activiteiten in de Verspillingsvrije Week 2023

Ook dit jaar biedt regio Foodvalley in de Verspillingsvrije Week verschillende activiteiten aan voor het onderwijs. De belangstelling daarvoor is dit jaar groot.

Masterclasses Koken met Gered Voedsel voor VO en MBO

Maar liefst 6 scholen, met 7 klassen, doen dit jaar mee aan een Masterclass Koken met restvoedsel. Dit zijn VO-scholen, zoals het Marnix College, Aeres VMBO Nijkerk, Pantarijn MHV, Aeres VMBO Ede, maar ook het Dulon College (ROC A12) en Aeres MBO Ede doen mee. Met gespecialiseerde koks uit de regio gaan zij aan de slag met koken en bereiden van nieuwe gerechten, op basis van ‘gered voedsel’. Opvallend is dat dit jaar ook niet-Food-opleidingen graag meedoen, zoals de Opleiding tot leefstijlcoach, van waaruit maar liefst 3 klassen zich hebben gemeld. Ook binnen het voortgezet onderwijs zien we een bredere verspreiding van de belangstelling over diverse vakken. Bijvoorbeeld binnen het vak Persoonlijke Verzorging, of het keuzevak Duurzaamheid.

Leuk om te vermelden is de activiteit op Aeres Nijkerk, waar gekookt gaat worden uit een boekje met ‘Recepten tegen Voedselverspilling’; een boekje dat door de jeugdgemeenteraad daar (basisschoolleeftijd) is samengesteld begin dit jaar.

HBO-challenge Zero Food Waste

Ook voor het HBO start er een mooie activiteit. Op 12 september vindt voor het HBO uit heel Nederland de kick off van de Zero Food Waste Challenge plaats. Na het succes van de eerste landelijke ronde vorig schooljaar, wordt deze challenge dit jaar uitgebreid en opnieuw aangeboden. 160 studenten hebben zich al ingeschreven, waaronder een studentengroep van Aeres HBO Wageningen.

Excursie naar Food-bedrijven en -ondernemers

Samen met de Food Academy Nijkerk, die net als Regio Foodvalley met en voor Foodondernemers werkt, wordt er in deze Verspillingsvrije week een excursie naar Foodondernemers in de regio georganiseerd. Niets is immers leuker en leerzamer dan op locatie zien en ervaren hoe een product tot stand komt en wat daarvoor nodig is. Ook wat er aan restvoedsel, of reststoffen overblijft is interessant. Het tegengaan van voedselverspilling gaat immers vaak over het voorkomen van restafval; of, als er wel afval is, over het gebruik hiervan op een andere manier die toch een product oplevert.

Met twee klassen van Aeres VMBO Nijkerk (Food, en Dieren&Zorg) gaan we naar de veevoederbedrijven Navobi en Alpuro. Daar gaan wij de hele productieketen bekijken. Wat gaat erin en welk voedsel voor kalveren komt eruit?! En natuurlijk gaan we ook de kalfjes voeren met dit diervoeder.

Basisonderwijs aan de slag met Smaakmissie Voedselverspilling

Voor het basisonderwijs is er een mooie Smaakmissie Voedselverspilling. Een les over het voorkomen van voedselverspilling, met kleine onderzoeks- en maakopdrachtjes. De organisatie Smaaklessen van de Wageningen Universiteit heeft deze Smaakmissie gemaakt en bij alle basisscholen in Nederland onder de aandacht gebracht. Regio Foodvalley draagt bij aan de bekendmaking van dit aanbod via haar communicatiekanalen en die van haar partners.

Infographic met totaal aanbod lesmateriaal Voedselverspilling

Bent u benieuw wat er allemaal beschikbaar is aan lesmateriaal over Voedselverspilling voor alle onderwijsniveaus?  Er is een handige infographic beschikbaar, waar al het geschikte materiaal uit heel Nederland op staat. U vindt dit overzicht hiernaast bij de downloads of klik op onderstaande button.

Infographic PDFFoto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven