Bij Smaakidee wordt zonder pakjes en zakjes gekookt en worden resten ingevroren of ingemaakt. In hun winkel verkopen ze producten gemaakt van die resten. En Harold geeft kookcolleges gericht op vers en verspillingsvrij koken.
“Ik vind het lastig om mezelf een functietitel te geven. Ik denk dat foodfanaat en -ondernemer nog het meest in de buurt komen,” begint Harold Engelen. Hij is opgeleid als broodbakker en patissier en leerde in de praktijk het koksvak. Die ervaring deed hij bij de bron op, door bijvoorbeeld aan de slag te gaan bij de boer en in de ambachten als bakkerij en slagerij. Inmiddels is hij mede-eigenaar en chefkok bij Smaakidee in Renswoude. En daarnaast Verspillingsvrije held.
Samen met zijn vrouw Lisette runt Harold Smaakidee, een cateringbedrijf “dat probeert anders te zijn door zichzelf te zijn,” aldus Harold. “Dit doen wij door dicht bij onszelf te blijven.” Zo maken Harold en Lisette producten zoveel mogelijk naar eigen receptuur en zonder inmenging van producten van de voedingsmiddelenindustrie. Zonder pakjes en zakjes dus. Maar door veel zelf te maken heb je ook veel restproducten: wat doe je daarmee? “Onze handtekening op salades zijn tomatenroosjes, misschien wat ouderwets maar ik blijf het prachtig vinden,” zegt Harold met een grote glimlach. “Voor dat roosje gebruiken we alleen de schil van de tomaat. De rest bewaren we in de vriezer. Net zolang tot we genoeg hebben om soep of saus van te maken. En dit doen we met heel veel groenten.”
Bij Smaakidee hebben ze de technieken van het van inmaken weer teruggebracht in hun bedrijfsvoering. Soms in combinatie met moderne technieken zoals vacumeren. “Alles met het doel verspilling te voorkomen. We maken soepen, jammen, limonade, sauzen en nog veel meer.” Sinds een paar maanden gebruiken ze hun producten niet alleen maar in de catering maar zijn ze ook te koop in hun winkel. Ook in die winkel staat verspillingsvrij centraal, vertelt Harold. “Daar verkopen we wisselende producten die gemaakt zijn van reststromen of producten die verwerkt moesten worden om bederf te voorkomen.”
Vroeger werd er uitgebreid aandacht besteed aan voedingsleer op school en werd dit in elk gezin van ouder op kind doorgegeven. “Kant-en-klaar maaltijden, maaltijdsalades en diepvriespizza’s waren toen nog helemaal niet in beeld.” Maar als je nu als kind opgroeit in een gehaaste economie met twee hardwerkende ouders dan ontkom je bijna niet aan het kant-en-klaar principe. “Maar wat leer je nu nog van verspillingsvrij koken met al die kant en klare maaltijden? Helemaal niets natuurlijk,” meent Harold.
“Zelf ben ik nog grootgebracht met de schimmel van de kaas snijden en dan weer verder te schaven.” En dat mag wel weer terugkomen, vindt hij. Daarom startte Harold in 2019 met het kookcollege voor kinderen. Vanaf september staat er een compleet nieuw kookplatform klaar, kokenmetengelen.nl. “Je leert hier geen recepten maar kennis en technieken. En natuurlijk basisrecepten die je altijd nodig hebt. Als je zo leert om te koken, leer je ook álle delen van een product te benutten. Zo leren we de huishoudens van morgen dus om zo min mogelijk weg te gooien,” sluit Harold af.