Alles wat je bij Judith koopt of eet is duurzaam geproduceerd, met minimale verspilling. Van gerechten met 'oud' brood van de bakker of imperfecte groenten tot een samenwerking met Freeze4Ease.
Horecaondernemer Judith Keizer is een pionier in de regio als het gaat om het gebruik van lokaal en biologisch voedsel in haar concepten. Zij begon Vreemde Streken in Wageningen ooit als eetcafé, nu is het een duurzame delicatessenwinkel en biologisch cateringbedrijf. Alles wat je er koopt of eet is duurzaam geproduceerd, met minimale verspilling. "Een betere wereld begint niet alleen bij jezelf, het systeem moet anders. Je verbetert de wereld niet door iets bij ons te consumeren. Ik wil niet een individuele levensstijl, die niet voor iedereen is weggelegd, verheven tot activistische strategie die de oplossing zou zijn van het klimaatvraagstuk of tegen voedselverspilling," vertelt Judith. "Maar ik probeer met mijn winkel wel het grotere kader te laten zien."
Bij Vreemde Streken kun je terecht voor van alles wat met eten te maken heeft, van catering en afhaallunch tot organische coffee to go. “Vreemde Streken is eigenlijk een eetwinkel: een plek waar het niet draait om consumeren, maar om beleven,” geeft Judith aan. Een heel verschil vindt Judith. “Als je voor biologisch geproduceerde voeding kiest en wat je eet en drinkt écht beleeft, heb je vaak minder nodig om gevuld te raken.” Zo hoef je dus ook weer minder te produceren: ook een manier om verspilling te voorkomen. Maar Judith doet nog veel meer.
Zo wordt er gekookt met "imperfecte en overtollige groenten": want die gek gevormde courgette smaakt echt niet minder dan de courgette die je in de supermarkt vindt. Ook koopt Judith ingrediënten in bij de biologische groothandel die nog maar kort houdbaar zijn en anders misschien weggegooid zouden worden. En dat is nog lang niet alles. Judith hanteert een strikt inkoopbeleid: het eerst erin, het eerst eruit. “We verkopen ook delicatessen gemaakt van imperfecte groenten en fruit zoals zoals Veggipasta en Potverdorie! wat lekker. Is er eten over? Dan geven we het gratis weg aan vaste klanten of vrienden.” Het is duidelijk: de kliko is geen optie voor Judith.
“Één keer per week vriezen wij niet verkocht brood van de biobakker in aan het einde van de dag. Deze toasten we voor lunchgerechten.” Judith deelt daarnaast sinds kort haar pand met Freeze4ease en werkt ook met hen samen. Freeze4ease is een initiatief van vijf jonge Wageningers die soepen, quiches en taarten bereiden van lokale fruit en groenten, vaak overschotten. Dit gaat vers de vriezer in. “Klanten hebben zo een verse, gezonde diepvriesmaaltijd gemaakt van ‘geredde’ ingrediënten,” licht Judith toe. Dit initiatief helpt om lokaal geteelde groenten langer houdbaar te maken en voedselverspilling tegen te gaan. Dat sloot zo goed aan bij Judith’s drijfveren dat een samenwerking als vanzelf ging.