#VerspillingsvrijeHeld Judith Keizer - eigenaar Eetwinkel Vreemde Streken

Gepubliceerd op maandag 13 september 2021
AlgemeenCommunity of Practice Circulaire Voedselketens

#VerspillingsvrijeHeld Judith Keizer - eigenaar Eetwinkel Vreemde Streken

Van 7 tot en met 13 september is de Verspillingsvrije Week! Regio Foodvalley heeft voor deze week 8 verspillingsvrije helden uitgelicht. Vandaag brengen wij graag Judith Keizer onder de aandacht. 

Alles wat je bij Judith koopt of eet is duurzaam geproduceerd, met minimale verspilling. Van gerechten met 'oud' brood van de bakker of imperfecte groenten tot een samenwerking met Freeze4Ease.

Horecaondernemer Judith Keizer is een pionier in de regio als het gaat om het gebruik van lokaal en biologisch voedsel in haar concepten. Zij begon Vreemde Streken in Wageningen ooit als eetcafé, nu is het een duurzame delicatessenwinkel en biologisch cateringbedrijf. Alles wat je er koopt of eet is duurzaam geproduceerd, met minimale verspilling. "Een betere wereld begint niet alleen bij jezelf, het systeem moet anders. Je verbetert de wereld niet door iets bij ons te consumeren. Ik wil niet een individuele levensstijl, die niet voor iedereen is weggelegd, verheven tot activistische strategie die de oplossing zou zijn van het klimaatvraagstuk of tegen voedselverspilling," vertelt Judith. "Maar ik probeer met mijn winkel wel het grotere kader te laten zien."

Eetwinkel

Bij Vreemde Streken kun je terecht voor van alles wat met eten te maken heeft, van catering en afhaallunch tot organische coffee to go. “Vreemde Streken is eigenlijk een eetwinkel: een plek waar het niet draait om consumeren, maar om beleven,” geeft Judith aan. Een heel verschil vindt Judith. “Als je voor biologisch geproduceerde voeding kiest en wat je eet en drinkt écht beleeft, heb je vaak minder nodig om gevuld te raken.” Zo hoef je dus ook weer minder te produceren: ook een manier om verspilling te voorkomen. Maar Judith doet nog veel meer.

“Één keer per week vriezen wij niet verkocht brood van de biobakker in aan het einde van de dag. Deze toasten we voor lunchgerechten.”

Imperfect maar net zo lekker

Zo wordt er gekookt met "imperfecte en overtollige groenten": want die gek gevormde courgette smaakt echt niet minder dan de courgette die je in de supermarkt vindt. Ook koopt Judith ingrediënten in bij de biologische groothandel die nog maar kort houdbaar zijn en anders misschien weggegooid zouden worden. En dat is nog lang niet alles. Judith hanteert een strikt inkoopbeleid: het eerst erin, het eerst eruit. “We verkopen ook delicatessen gemaakt van imperfecte groenten en fruit zoals zoals Veggipasta en Potverdorie! wat lekker. Is er eten over? Dan geven we het gratis weg aan vaste klanten of vrienden.” Het is duidelijk: de kliko is geen optie voor Judith.

Invriezen

“Één keer per week vriezen wij niet verkocht brood van de biobakker in aan het einde van de dag. Deze toasten we voor lunchgerechten.” Judith deelt daarnaast sinds kort haar pand met Freeze4ease en werkt ook met hen samen. Freeze4ease is een initiatief van vijf jonge Wageningers die soepen, quiches en taarten bereiden van lokale fruit en groenten, vaak overschotten. Dit gaat vers de vriezer in. “Klanten hebben zo een verse, gezonde diepvriesmaaltijd gemaakt van ‘geredde’ ingrediënten,” licht Judith toe. Dit initiatief helpt om lokaal geteelde groenten langer houdbaar te maken en voedselverspilling tegen te gaan. Dat sloot zo goed aan bij Judith’s drijfveren dat een samenwerking als vanzelf ging.

Verspillingsvrije tip

"Beheer je voorraad in de koelkast en fruitmand: maak wat het eerst op moet ook het eerst op en koop daarna pas weer wat nieuws. En bewaar groenten en fruit op de goede manier zodat het langer goed blijft. Ga je buiten de deur eten? Neem doggybags mee of vraag erom. Daar hoef je je echt niet voor te schamen: voor de kok is het minstens zo zonde als voor jou als met liefde bereidde gerechten de kliko in moeten."

Regio Foodvalley Verspillingsvrij 

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2023 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven