De koeien van Het Binnenveld worden nu al gevoed met oud brood en fruit en de rest van het oude voedsel wordt gecomposteerd. Roel wil zo’n compostering ook op andere plekken opbouwen, zoals bij het ziekenhuis.
Geboren en getogen Rhenenaar Roel van Dijk nam 15 jaar geleden boerderij Het Binnenveld over van zijn ouders. Zijn droom: een kortere keten realiseren voor zijn vlees en zuivel. Ze begonnen twaalf jaar geleden door aan huis het eigen vlees te verkopen. Inmiddels verkoopt Het Binnenveld de totale productie nu sinds twee jaar zelf, op veertien plekken én via een webshop. En dat op een zo natuurlijk mogelijke manier: diervriendelijk, geen antibiotica en geen conserveringsmiddelen. “Puur natuur hoeft niet duur te zijn”, luidt het devies.
Maar Roel droomt verder: nu wil hij lokaal een circulaire voedselketen realiseren. “Ik verbaas me over hoeveel voeding nu nog wordt weggegooid,” vertelt Roel. De koeien van Het Binnenveld worden nu al gevoed met oud brood en fruit. "Ik krijg dagelijks enorm veel broden van gisteren binnen van de bakker in de buurt. Zo zonde." De koeien kunnen niet eens alles op, dus bedacht hij een oplossing voor zijn omgeving. Hij zou graag de rest van het oude voedsel composteren. Met een kleinschalige composteermachine om zijn eigen terrein. Roel wil zo’n compostering ook op andere plekken opbouwen, zoals bij ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. "Door dit kleinschalig en zo lokaal mogelijk te doen voorkom je veel transport en dat is beter voor het milieu."
“Er gaat zoveel groenten, brood en vlees zó de bak in. Eten dat gewoon nog bruikbaar is. We moeten er met elkaar op een verantwoordere manier mee omgaan. Maar daar is ook verandering van regelgeving in nodig.” Nu loopt Roel nog tegen regels aan rondom voedselveiligheid. Hij hoopt op ruimte vanuit de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om nog meer te experimenteren met verspillingsvrij, zodat op een veilige manier voedselverspilling wordt teruggedrongen.
Roel snapt ook dat zulke veranderingen niet van de ene op de andere dag gerealiseerd zijn. Daarom zoekt hij andere ondernemers op, onder andere in de Werkplaats Circulaire Voedselketens binnen Regio Foodvalley. “Door samen na te denken en te experimenten kom je verder.” De groep blijft groeien en er komt steeds meer verbreding in manieren om voedselverspilling tegen te gaan.