Wij maken het rond
Ondernemers

Vooruitblik Circulaire Voedselketens

Gepubliceerd op woensdag 15 december 2021
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Vooruitblik Circulaire Voedselketens

Vooruitblik 2022

  • Ketenprojecten als mini living labs. In 2022 bouwen we met ondernemers, onderwijs en overheden verder aan de genoemde ketenprojecten. Deze keten-initiatieven groeien bij voorkeur uit tot mini living labs waar we samen onderzoek doen en dingen uitproberen, waar we samen nieuwe circulaire business cases ontwikkelen en waarvan we samen veel leren. Onderwijsinstellingen gaan steeds meer hun eigen voedselketen onder de loep nemen. De pilot HBO-challenge is daar een voorbeeld van. We onderzoeken met Stichting Samen Tegen Voedselverspilling de gedachte om ook scholen te zien als ‘living labs’, waarin diverse opleidingen werken aan hun eigen circulaire ketens, gezonde voedselomgeving en verkleinen van hun eigen food-print.

  • We blijven daarbij verbindingen leggen met nieuwe ketenpartijen, met andere programma’s en met kansrijke vormen van ondersteuning, om vanuit alle puzzelstukken en netwerken onze voedselketens en verdienmodellen steeds meer circulair te maken. Door samen te werken met andere partijen hopen we onder meer onze ondernemers meer te kunnen ondersteunen. Ook zullen we meedenken over activiteiten van andere projecten en programma’s en de circulaire bril toevoegen waar mogelijk. In 2021 is hiertoe afstemming geweest met kernspelers van diverse programma’s en netwerken in de regio, daar bouwen we in 2022 op door.

  • We zullen netwerken en onderling leren in diverse werkplaatsbijeenkomsten. De ketenprojecten spelen in deze bijeenkomsten een centrale rol waarbij de focus ligt op het verder ontwikkelen van de ketens in de praktijk. De bijeenkomsten zijn steeds meer maatwerk en we spelen in op de ontwikkelingen in de ketenprojecten, maar zullen ons ook waar nodig richten op specifieke doelgroepen, zoals alleen onderwijsinstellingen of zorginstellingen bij elkaar. Studenten en onderwijs spelen een groeiende rol in de organisatie van de werkplaats en bij de ontwikkeling van de ketenprojecten.

  • We zullen aandacht vragen voor de meerwaarde van monitoring. Er zijn tools en meetinstrumenten om als organisatie de eigen voedselverliezen in beeld te brengen en de daarbij horende verliezen qua kosten en CO2. Dat levert niet alleen inzichten op de ondernemers zelf, maar ook voor de landelijke omvang en trends, omdat Wageningen UR en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling via de monitoring een database bijhouden. Meten is een belangrijke stap om vervolgens ook naar oplossingen te kunnen zoeken. We zullen de beschikbare tools actief promoten en tevens de mogelijke rol van het onderwijs bij deze monitoring verder benutten.

  • Inspireren, activeren en uitdragen. We inspireren en delen leerervaringen via bijeenkomsten, we zetten goede voorbeelden in de etalage via media en nieuwsbrieven, we blijven werken aan bewustwording via onder meer onderwijsprojecten en publieke campagnes in bijvoorbeeld de Verspillingsvrije Week. 

 

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven