Wij maken het rond
Partner worden

Werkplaats Industrie 2021-2022

Gepubliceerd op dinsdag 14 december 2021
Community of Practice Industrie

Werkplaats Industrie 2021-2022

Circulaire toekomstbestendige bedrijventerreinen versneld in beeld
door samenwerking van gemeentes, bedrijvenkringen én parkmanagers.

Vanuit de werkplaats Industrie wordt in 2022 de samenwerking gezocht met bedrijvenkringen, bedrijventerreinen en gemeenten. Juist door de duurzaamheidsambities van gemeenten en de circulaire kansen voor bedrijven te combineren zijn er veel mogelijkheden om kosteneffectief versneld natuur inclusieve, klimaatpositieve circulaire oplossingen te realiseren. Deze oplossingen dragen niet alleen bij aan toekomstbestendige organisaties, maar ook klimaatbestendige bedrijventerreinen.

Dit betekent dat ‘cross-overs’, het combineren van thema’s, bovenaan de agenda staat. Denk bijvoorbeeld aan een geplande vervanging van het riool op een bedrijventerrein waardoor het straatwerk opengaat. Dit is een geweldige mogelijkheid om waterdoorlatende verharding en groene parkeervakken te installeren, waardoor het terrein klimaatbestendig wordt en kosten door wateroverlast en hittestress voorkomen worden.

Binnen de Regio Food Valley zijn er veel voorbeelden te vinden van organisaties door op meerdere thema’s tegelijk te acteren business-kansen weten te verzilveren; denk aan klimaatpositief bouwen, produceren met biobased-reststromen en kortere voedselketens door natuur inclusieve landbouw. Samenwerking op het niveau van lokale of regionale bedrijventerreinen leiden tot kostenbesparingen en veelal nieuwe inkomstenstromen, tot CO2-reductie én tot een toekomstbestendige omgeving om te ondernemen.

Op het thema energie wordt op bedrijventerreinen al vaker samengewerkt. Door gebruik te maken van restwarmte kunnen buren en nabijgelegen panden profiteren van energie die anders verloren gaat of denk aan de mogelijkheden voor elektrificatie van bedrijventerreinen en de realisatie van ‘energyhubs’.
In de eerste vier maanden van 2022 worden er sessies georganiseerd waarin de plannen en ambities op de verschillende duurzaamheidsthema’s worden geïnventariseerd van zowel de deelnemende gemeentes als bedrijventerreinen. Door in het tweede en derde kwartaal verschillende thema’s te combineren worden kosteneffectieve integrale – veelal bestaande - oplossingen in beeld gebracht. In de laatste drie maanden worden deze oplossingen gedeeld zodat deze versneld kunnen worden gerealiseerd.

Wilt u – als bedrijvenkring, parkmanager of als gemeente - deelnemen aan deze inventarisatie meldt u dan aan bij: secretariaat@regiofoodvalleycirculair.nl. Uiteraard kunt u voor meer informatie ook contact opnemen met werkplaatsbegeleider Geanne van Arkel via: geanne@ziggo.nl.

Meer informatie

Community of Practice Industrie Industrie

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven