Christelijke Hogeschool Ede start met Gelderland van Morgen

Gepubliceerd op dinsdag 28 juni 2022
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Christelijke Hogeschool Ede start met Gelderland van Morgen

'Bewust worden van de impact van ons gedrag’

Christelijke Hogeschool Ede start met het programma Gelderland van Morgen, dat organisaties ondersteunt bij het ‘vergroenen’ van het voedselaanbod. De school gaat aan de slag met twee trajecten: meer plantaardige eiwitten op het menu en minder voedselverspilling. “Wij vinden het belangrijk om ons bewust te worden van de impact van ons consumptiegedrag op het milieu en onze gezondheid”, aldus Henk Langerak, hoofd huisvesting en beheer.

Christelijke Hogeschool Ede presenteert zich graag als een community en eten en drinken zijn daarin belangrijke pijlers. Om daar meer kwaliteit en beleving in te brengen, is het gebouw twee jaar geleden opnieuw ingericht. Henk: “Er is een koffiecafé en het restaurant heeft een moderne uitstraling gekregen met ‘eilanden’ en een open keuken.” Dagelijks bezoeken zo’n 800 studenten
en docenten het restaurant. Twee tot vier dagen per week wordt er vers gekookt door een chef-kok.

Drukte in gebouw koppelen aan voorbereiding in restaurant

Hogeschool Ede is inmiddels met Orbisk (partner van Gelderland van Morgen, red.) begonnen om via een camerasysteem en data-analyse inzicht te krijgen in de voedselverspilling. Henk: “Dat inzicht is er inmiddels en nu gaan we experimenteren met veranderingen. Zo willen we een betere koppeling maken tussen de drukte in het gebouw en de voorbereiding voor de keuken. Ook denken we dat er winst te halen is bij onze recepties en diplomeringen door het aanbod meer op maat te maken. En we kunnen onze voorbereiding anders doen, bijv. door de laatste stap zoals het aanbrengen van een dressing of een saus nog niet te doen. Als het dan niet gegeten wordt, kan het product de volgende dag nog worden verwerkt. Voor de eiwittransitie starten we binnenkort met het meten van de impact van het diner. We sluiten hiermee aan bij de toenemende vraag van studenten naar vegetarisch en veganistisch. We merken het ook in het koffiecafé, waar gevraagd wordt naar havermelk en sojamelk.”

In de basis van ons denken

Als hoofd huisvesting en beheer denkt Henk samen met een groepje collega’s na over duurzaamheid en hoe dat op de agenda gezet kan worden binnen Hogeschool Ede. Henk: “We noemen ons de ‘Club van 12’ en proberen invulling te geven aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). We zouden het liefst zien dat deze doelen opgenomen worden in het curriculum, zodat ze een vaste plek krijgen in onze opleidingen en in de basis van ons denken. In bewustwording zie ik de grootste mogelijkheden voor echt resultaat. Waar kan dat beter dan in de opleiding van jonge mensen tot young-professional.”

Onderdeel worden?

Ook onderdeel worden van de beweging van Gelderland van Morgen? Neem dan contact op met Greendish.

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven