Samen Biobased Bouwen Foodvalley is op initiatief van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair samen met Building Balance, opgezet om circulair en gezond bouwen met natuurlijke materialen te stimuleren in de regio. Bouwen met biobased materialen – zoals hout, vlas, hennep of stro – levert niet alleen een positieve bijdrage aan de verduurzaming van de (land)bouwsector, maar ook gezondheidsvoordelen voor de bewoners van deze huizen én voor de bodem waar de grondstoffen vandaan komen.
In de regio Foodvalley zijn diverse spelers actief die willen werken aan een toekomstbestendige keten van biobased bouwen. Denk aan boeren die vezelgewassen of bomen willen verbouwen, bouwbedrijven die met deze materialen willen werken en gemeenten en woningcorporaties die biobased willen aanbesteden. Om deze partijen te verbinden en samen te bouwen aan een gezond en circulair verdienmodel, organiseren Living Lab Regio Foodvalley Circulair, Rabobank, Landbouwnetwerk Regio Foodvalley, Cirkelstad, Woonstede en Building Balance ketenbijeenkomsten. Daar worden kansen, knelpunten en praktische stappen besproken – van land tot pand.
Het succes van dit initiatief heeft geleid tot een zelfstandige voortzetting onder de naam Samen Biobased Bouwen Foodvalley, met een eigen website en regionale positionering. Vanuit dit platform worden nieuwe projecten opgezet, kennis gedeeld en samenwerkingen versterkt.
Het Living Lab Regio Foodvalley Circulair heeft dit project geïnitieerd en begeleid. Namens het Living Lab vervult Wicha Benus een centrale rol als ketenregisseur. Hij brengt partijen bij elkaar, helpt bij het opzetten van de ketenaanpak en zorgt voor zichtbaarheid en kennisdeling.
De aanpak van het Living Lab – gericht op experimenteren, leren en samenwerken in de praktijk – komt in dit project volledig tot zijn recht. Samen Biobased Bouwen Foodvalley laat zien hoe samenwerking tussen landbouw, bouw en overheid kan leiden tot innovatieve en duurzame oplossingen met impact voor mens, natuur en economie.
Woensdag 20 maart was het zover! Bij ontmoetingscentrum de Eng in Voorthuizen zijn we met...
Lees meerDe tweede bijeenkomst op woensdag 15 mei hebben Wicha en Nienke praktischer ingestoken nadat de...
Lees meerOp woensdag 26 juni vond de derde ketenbijeenkomst plaats "Gezond bouwen in de Gelderse Vallei"....
Lees meerTijdens een inspirerende werksessie op 4 december j.l. in de Achterhoek over Biobased Bouwen is...
Lees meerWij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?
Bekijk alle voordelen