Op maandagavond 5 juli is de tweede bijeenkomst van de Werkplaats Circulaire Voedselketens over Reststroom–verwaarding in Regio Foodvalley. Deze werkplaats is een samenwerking met verschillende programma's en netwerken in Regio Foodvalley. Centrale vraag voor deze werkplaats is: hoe kunnen we reststromen (verder) waarderen in Regio Foodvalley en samen toewerken naar circulaire voedselketens met minder verspilling, besparing van kosten / nieuwe inkomsten en optimale benutting van grondstoffen?
In de valleiregio zijn verschillende ondernemers op zoek naar oplossingen voor hun voedselreststromen en afval. Denk aan:
Steeds meer ondernemers zoeken naar oplossingen om verliezen te voorkomen, minder afval te produceren en hun reststromen een goede bestemming te geven. Dat bespaart kosten, zorgt voor een duurzamere bedrijfsvoering en klanten vinden het steeds belangrijker. Er zijn ook al verschillende oplossingen, denk aan Too Good to Go, insectenteelt, productie van oesterzwammen op koffie, koken van maaltijden van overgebleven etenswaren, voedselbank en het verwerken tot geheel nieuwe producten zoals soepen, gefermenteerde groenten. Hoe kunnen we in Regio Foodvalley samen verder werken aan verwaarding van reststromen?
De werkplaats is een regionaal praktijknetwerk. In 2021 zijn er vier werkplaatsbijeenkomsten voor kennisdeling, inzet van expertise en netwerken. Deelnemers starten daarnaast nieuwe samenwerkingen, we organiseren verschillende vormen van ondersteuning en voeren bijvoorbeeld onderzoek uit.
In de werkplaats-bijeenkomsten gaan we in op vragen zoals:
Meer informatie over de Werkplaats Circulaire Voedselketens en andere bijeenkomsten lees je hier.
Begeleiding door Suzan Klein Gebbink, trekker van de Werkplaats Circulaire Voedselketens.
19:45 |
Online inloop en techniek testen |
20:00 |
Welkom en kennismaking
|
20:20 |
Reststroom-verwaarding in Regio Foodvalley – ontwikkelingen in de praktijk · Pitches uit verschillende sectoren, onder meer: primaire productie, zorg, horeca, winkelier |
20:45 |
Kansen en knelpunten
|
21:00 |
Concreet aan de slag?
|
21:10 |
Vooruitblik samenwerking en volgende bijeenkomsten
|
21:30 |
Afsluiting + informele napraat |
Bedrijven, samenwerkingen en verenigde ondernemers uit de voedselketen in Regio Foodvalley; voedselproducenten, verwerkers, retail, speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, horeca, collectieven/coöperaties, maar ook andere ketenpartijen zoals zorginstellingen.
Omdat het onderwerp breed is, is de werkplaats een samenwerking met andere projecten en programma’s in Regio Foodvalley, zoals Programma Voedsel- en Eiwittransitie, Regiodeal en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley. Ook werken we samen met organisaties zoals Wageningen UR, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum en Foodvalley NL.
U kunt zich aanmelden voor de online bijeenkomst via onderstaande button.
Meer informatie over de andere bijeenkomsten leest u hier.
Bedrijven en organisaties zijn van harte uitgenodigd om hun naam te verbinden aan deze regionale samenwerking en ondertekenaar te worden. Interesse? Mail dan naar Suzan Klein Gebbink, trekker van deze werkplaats.
Heeft u interesse om deel te nemen of heeft u vragen? Op deze pagina vindt u algemene informatie over de Werkplaats Circulaire Voedselketens en contactgegevens van de werkplaatstrekkers.
Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?
Bekijk alle voordelen