Wij maken het rond
Ondernemers

Werkplaats Circulaire Voedselketens

maandag 05 juli 2021
20:00 uur - 21:30 uur
Zoom

Werkplaats Circulaire Voedselketens

Optimaal benutten grondstoffen, verwaarden reststromen, verminderen voedselverspilling.

Thema: Reststroom–verwaarding in Regio Foodvalley

Op maandagavond 5 juli is de tweede bijeenkomst van de Werkplaats Circulaire Voedselketens over Reststroom–verwaarding in Regio Foodvalley. Deze werkplaats is een samenwerking met verschillende programma's en netwerken in Regio Foodvalley. Centrale vraag voor deze werkplaats is: hoe kunnen we reststromen (verder) waarderen in Regio Foodvalley en samen toewerken naar circulaire voedselketens met minder verspilling, besparing van kosten / nieuwe inkomsten en optimale benutting van grondstoffen? 

In de valleiregio zijn verschillende ondernemers op zoek naar oplossingen voor hun voedselreststromen en afval. Denk aan:

  • reststromen uit de agrarische productie (bijvoorbeeld niet-verkochte stromen, overproductie of bijproducten)
  • afval van kleine winkeliers uit binnensteden dat nu noodgedwongen in een kliko belandt
  • reststromen uit de horeca, catering, bedrijfskantines en zorginstellingen
  • verpakkingsmaterialen
  • bijproducten uit de voedselproductie, denk aan bierbostel van bierbrouwers en wei van kaasmakers
  • oneetbare voedseldelen zoals schillen, stengels, koffieprut 

Steeds meer ondernemers zoeken naar oplossingen om verliezen te voorkomen, minder afval te produceren en hun reststromen een goede bestemming te geven. Dat bespaart kosten, zorgt voor een duurzamere bedrijfsvoering en klanten vinden het steeds belangrijker. Er zijn ook al verschillende oplossingen, denk aan Too Good to Go, insectenteelt, productie van oesterzwammen op koffie, koken van maaltijden van overgebleven etenswaren, voedselbank en het verwerken tot geheel nieuwe producten zoals soepen, gefermenteerde groenten. Hoe kunnen we in Regio Foodvalley samen verder werken aan verwaarding van reststromen?

Werkplaats Circulaire Voedselketens

De werkplaats is een regionaal praktijknetwerk. In 2021 zijn er vier werkplaatsbijeenkomsten voor kennisdeling, inzet van expertise en netwerken. Deelnemers starten daarnaast nieuwe samenwerkingen, we organiseren verschillende vormen van ondersteuning en voeren bijvoorbeeld onderzoek uit.

In de werkplaats-bijeenkomsten gaan we in op vragen zoals:

  • Hoe kan ik geld verdienen aan de stromen die ik over houd (of van anderen ontvang?)?
  • Hoe kan ik minder verspillen en daarmee kosten besparen?
  • Hoe kan ik voedsel langer houdbaar maken?
  • Hoe kan ik op circulaire wijze mijn spullen verpakken, mijn productie doen en bijvoorbeeld het transport organiseren?
  • Kan ik aansluiten bij regionale initiatieven, bijvoorbeeld voor het samen waarderen van reststromen?
  • Welke hulp is er om mij te helpen? Bijvoorbeeld als ik onderzoeksvragen heb, als ik specifieke expertise zoek, als ik stromen over heb of soms financiering zoek?
  • Hoe kunnen we in Regio Foodvalley samen toewerken naar sterkere en meer circulaire ketens?

Meer informatie over de Werkplaats Circulaire Voedselketens en andere bijeenkomsten lees je hier.

Voorlopig programma

Begeleiding door Suzan Klein Gebbink, trekker van de Werkplaats Circulaire Voedselketens.

19:45

Online inloop en techniek testen

20:00 

Welkom en kennismaking

  • Intro en terugblik vorige bijeenkomst
  • Onderlinge kennismaking
  • Vragen en ambities

20:20

Reststroom-verwaarding in Regio Foodvalley – ontwikkelingen in de praktijk

·      Pitches uit verschillende sectoren, onder meer: primaire productie, zorg, horeca, winkelier

20:45

Kansen en knelpunten

  • Welke reststromen kansrijk om op in te zetten?
  • Wat lukt er nu nog niet?

21:00

Concreet aan de slag?

  • Toelichting concreet hulpaanbod en concrete mogelijkheden (expertise, vouchers, inzet van onderwijs, 0-metingen, verdiepende sessies)

21:10

Vooruitblik samenwerking en volgende bijeenkomsten

  • Onderwerpen volgende bijeenkomsten
  • Welke vragen leven er, welke kennis, expertise, contacten is er nodig?
  • Overige ideeën?

21:30

Afsluiting + informele napraat


Voor wie? 

Bedrijven, samenwerkingen en verenigde ondernemers uit de voedselketen in Regio Foodvalley; voedselproducenten, verwerkers, retail, speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, horeca, collectieven/coöperaties, maar ook andere ketenpartijen zoals zorginstellingen.

Omdat het onderwerp breed is, is de werkplaats een samenwerking met andere projecten en programma’s in Regio Foodvalley, zoals Programma Voedsel- en Eiwittransitie, Regiodeal en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley. Ook werken we samen met organisaties zoals Wageningen UR, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum en Foodvalley NL.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de online bijeenkomst via onderstaande button.

Aanmelden

Agenda Werkplaatsbijeenkomsten in 2021

Meer informatie over de andere bijeenkomsten leest u hier

Hoe kunt u deelnemen? 

  • Iedereen kan sowieso eenmalig vrij deelnemen.
  • Verder zijn de werkplaatsen onderdeel van het samenwerkingsprogramma Living Lab Regio Foodvalley Circulair, ondertekenaars kunnen vrij deelnemen aan deze én ook aan andere werkplaatsen over circulaire thema’s.
  • Deze werkplaats is een actieve samenwerking met andere initiatieven, programma’s en projecten en bedoeld voor leden of deelnemers van regionale netwerken.

Bedrijven en organisaties zijn van harte uitgenodigd om hun naam te verbinden aan deze regionale samenwerking en ondertekenaar te worden. Interesse? Mail dan naar Suzan Klein Gebbink, trekker van deze werkplaats.

Interesse of vragen?

Heeft u interesse om deel te nemen of heeft u vragen? Op deze pagina vindt u algemene informatie over de Werkplaats Circulaire Voedselketens en contactgegevens van de werkplaatstrekkers.



Meer informatie

Community of Practice Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2025 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven