Werkplaats Circulaire Voedselketens

donderdag 17 juni 2021
09:30 uur - 11:30 uur
Living Lab Online Platform

Werkplaats Circulaire Voedselketens

Optimaal benutten grondstoffen, verwaarden reststromen, verminderen voedselverspilling. 

Werkplaats

Op donderdag 17 juni is de startbijeenkomst Werkplaats Circulaire Voedselketens. Steeds meer ondernemers en andere ketenpartijen vinden het belangrijk om verliezen te voorkomen en hun reststromen te verwaarden. Dat bespaart kosten en zorgt voor duurzamere bedrijfsvoering en keten.

De werkplaats is een community of practice. U wisselt kennis en ervaringen uit en de werkplaats helpt u aan contacten met experts, netwerken, onderwijs, financiering en met andere ondernemers. In 2021 zijn er vier werkplaatsbijeenkomsten voor ondernemers/ketenpartijen. In deze en opvolgende werkplaats-bijeenkomsten gaan we in op vragen zoals:

  • Hoe kan ik geld verdienen aan de stromen die ik over houd (of van anderen ontvang?)?
  • Hoe kan ik minder verspillen en daarmee kosten besparen?
  • Hoe kan ik voedsel langer houdbaar maken?
  • Hoe kan ik op circulaire wijze mijn spullen verpakken, mijn productie doen en bijvoorbeeld het transport organiseren?
  • Kan ik aansluiten bij regionale initiatieven, bijvoorbeeld voor het samen waarderen van reststromen?
  • Welke hulp is er om mij te helpen? Bijvoorbeeld als ik onderzoeksvragen heb, als ik specifieke expertise zoek, als ik stromen over heb of soms financiering zoek?
  • Hoe kunnen we in Regio Foodvalley samen toewerken naar sterkere en meer circulaire ketens?

De voormalige Werkplaats Voedselverspilling gaat voor ondernemers en ketenpartijen over in deze.

Startbijeenkomst Circulaire Voedselketens

Programma:
09:00
Online inloop en techniek testen
09:30 
Welkom en kennismaking
  • Intro over de Werkplaats Circulaire Voedselketens en het Living Lab Regio Foodvalley Circulair
  • Wie bent u? Online netwerken en ontmoeten
10:00

Circulaire Voedselketens

  • Wat zijn het en waarom? Presentatie met onder meer toelichting over aansprekende voorbeelden door Hilke Bos-Brouwers, onderzoeker duurzame voedselketens Wageningen UR
  • Wat doen we al en wat kunnen we er mee in onze regionale ketens? Reflectie door
    • René Krebber, Zakelijkbezorgd.nl en Voorzitter Bedrijvenkring Hoevelaken-Nijkerk
    • Paula Rijkens, programmamanager insecten Foodvalley NL en voorzitter Regiodeal Foodvalley Spoor 2: circulair veevoer
    • Deelnemers
10:15

Initiatieven er ervaringen uit de praktijk
Met korte bijdragen van onder meer:

  • Erwin Storm, Café-Restaurant De Koning van Denemarken in Rhenen, over Restaurants van Morgen en duurzame take-away verpakkingen.
  • De Groenerie, sociale groente-snijderij en verwerkingshub voor lokale groenten en groente-reststromen. Initiatiefnemers: akkerbouwer Richard Hardeman en Gert Veenendaal van ’s Heeren Loo.
  • René Krebber, Zakelijkbezorgd.nl, over duurzame catering
10:45

Kan ik als ondernemer ook ergens ondersteuning krijgen? Hulpaanbod in vogelvlucht
U kunt op verschillende manieren ondersteuning vinden bij uw stappen naar circulaire ketens, denk aan contacten via specifieke netwerken, vouchers voor de inzet expertise, inzet van scholieren via onderwijs-stages of praktijkopdrachten, vormen van subsidie. We lopen kort even een aantal vormen langs.

11:00

Naar meer circulaire voedselketens in Regio Foodvalley – ambities en onderwerpen

  • Wat zijn uw ambities, individueel en voor de regio?
  • Wat wilt u bereiken met deze Werkplaatsen?
  • Welke vragen heeft u? Welke kennis, expertise, contacten heeft u nodig?
  • Onderwerpen voor volgende bijeenkomsten.
11:30 Afsluiting + informele napraat


Voor wie?

Partijen uit de voedselketen in Regio Foodvalley; voedselproducenten, verwerkers, retail, speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, cateraars, maar ook andere ketenpartijen zoals zorginstellingen.

Omdat het onderwerp breed is, is de werkplaats een samenwerking met andere projecten en programma’s in Regio Foodvalley, zoals Programma Voedsel- en Eiwittransitie, Regiodeal en Landbouwnetwerk Regio Foodvalley. Ook werken we samen met organisaties zoals Wageningen UR, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, Voedingscentrum en Foodvalley NL.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor de online bijeenkomst via onderstaande button. 

Aanmelden

Data in 2021

  1. begin juli | Werkplaatsbijeenkomst, thema: Reststroom–verwaarding in Regio Foodvalley
  2. 14 oktober | 09:30 – 11:30 | Werkplaatsbijeenkomst, thema in overleg met deelnemers
  3. 18 november | onderdeel van jaarlijkse Living Lab Day van Living Lab Regio Foodvalley Circulair | Werkplaatsbijeenkomst, thema betreft cross-overs met andere werkplaatsen, zoals biobased verpakkingen, transport op waterstof, circulair bouwen.

Op 14 juni is een specifieke werkplaatsbijeenkomst voor onderwijspartijen. We leggen zowel in de bijeenkomsten als daarbuiten actief verbindingen tussen ondernemers en onderwijs.

Hoe kunt u deelnemen?

De werkplaatsen zijn toegankelijk voor deelnemers aan het samenwerkingsprogramma Regio Foodvalley Circulair. U kunt eenmalig vrij deelnemen. Om aan de volledige cyclus te kunnen deelnemen en ook aan de andere Werkplaatsen, zoals Bouw of Industrie, moet u in principe deelnemer zijn of worden aan het samenwerkingsprogramma. Een overzicht van de kosten is te vinden in bijlage 3 van de samenwerkingsovereenkomst. Uiteraard stemmen we graag met u af over uw mogelijke deelname.

Interesse of vragen?

Heeft u interesse om deel te nemen of heeft u vragen? Op deze pagina vindt u algemene informatie over de Werkplaats Circulaire Voedselketens en contactgegevens van de werkplaatstrekkers.



Meer informatie

Algemeen Werkplaats Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2021 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven