Samen werken aan toekomstbestendig onderwijs

Gepubliceerd op woensdag 23 februari 2022
Community of Practice Circulaire Voedselketens

Samen werken aan toekomstbestendig onderwijs

Steeds meer opleidingen doen het en het blijkt een gouden greep: docenten en studenten organiseren gezamenlijke inspiratiesessies over toekomstbestendig onderwijs met partners uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Wat is het en hoe bereidt de school zich hierop voor? Wie wil daar nou niet aan meewerken?

MBO Horeca & Bakkerij (Vakschool Wageningen) organiseerde op 8 februari 2022 een actieve inspiratiesessie. Wieke Bonthuis, projectleider onderwijs van de Werkplaats Circulaire Voedselketens (Foodvalley) was er als ondersteuning bij en deed volop mee.  

De hoofdthema’s voor de komende jaren zijn in een eerdere sessie al benoemd, overal in de school gaan drie thema’s de leidraad vormen: 1. Duurzaamheid, 2. Gezond Leven, 3. Vakinhoud en -techniek. Hoe ga je daar invulling aangeven? Dat werd nu in kleine groepjes uitgewerkt met een student, een docent en iemand uit het werkveld. Een mooie mix van wensen, ervaringen en kwaliteiten. Waar studenten graag meer verdieping wilden en verschillende technieken beter wilden gaan beheersen, kon de ondernemer dit direct doorvertalen naar het dagelijkse werk en hoe dit eruit kan gaan zien. Heel praktisch en toepasbaar. Aandacht besteden aan duurzaamheid, circulariteit is daarbij vanzelfsprekend geworden. Ook het ervarend en onderzoekend leren via masterclasses (chef-koks) of excursies naar bedrijven werden vaak genoemd als ‘noodzakelijke aanvulling’ op het gewone schoolaanbod.

Duurzaam onderwijs in de praktijk

Uit de inspiratiesessie zijn veel ideeën en suggesties aangedragen die ook verwerkt kunnen worden in de zogenaamde ‘keuzedelen’ die studenten straks kunnen gaan kiezen als bijvak. Dezelfde middag werd in klas 3 direct een idee in de praktijk gebracht! In de masterclass 'No Waste' is diepgaand verkend wat er met fermenteren als nieuwe techniek gedaan kan worden. Van kliekjes naar culinaire hoogstandjes, het was een prachtige afronding van een inspirerende dag. Mooi om te zien hoe beleid concreet doorvertaald kan worden naar het curriculum en de dagelijkse lessen. Foto's

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2023 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven