Zelfs als je volledig overtuigd bent van de kans en noodzaak om met de circulaire economie aan de slag te gaan blijft dit met een volle agenda een uitdaging. Binnen de online inspiratie en innovatie-sessies van de Werkplaats Industrie van het Living Lab ontmoet je mensen uit de regio die met je mee kunnen denken en de oplossing die je zoekt wellicht al kennen.
Zo zijn er vast ondernemers uit andere sectoren die voor jouw reststroom bereid zijn te betalen of kun je door samen te werken een innovatieve circulaire oplossing voor een reststroom mogelijk maken. Binnen het Living Lab komen in de verschillende werkplaatsen verbindingen tot stand tussen ondernemers, overheden en onderwijs die bijdragen aan het versnellen van de circulaire economie in de Regio Food Valley.
Een mooi voorbeeld van een bedrijf die andere organisaties helpt in hun circulaire ambities is HSR Verpakkingen in Ede. Bij HSR draait alles om hergebruik en recycling en daarnaast het leveren van bruikbare producten en grondstoffen. Laura Blom deelt op dinsdagochtend 21 september 2021 in de Werkplaats Industrie hoe het bedrijf wil bijdragen aan een schonere en circulaire wereld, zowel op het gebied van hout als kunststof. Meld je als je geïnteresseerd bent alvast aan bij: secretariaat@regiofoodvalleycirculair.nl
Je ontvangt dan een toegangslink het online ontmoetingsplatform van het Living Lab. Je kunt dan de voorgaande sessies van de Werkplaats Industrie kunt terugkijken en ideeën en vragen delen.
Door deel te nemen aan het Living Lab hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden: binnen de werkplaatsen kan je van en met elkaar leren!
Een mooi voorbeeld van een circulair business model is Carbogen Amcis, producent van cholesterol en vitamine D. Cholesterol wordt gehaald uit wolvet, een reststroom uit de wolindustrie. Maar slechts een klein deel van het wolvet bestaat uit cholesterol, waardoor het overgrote deel niet gebruikt wordt. Carbogen Amcis verkoopt deze resterende stoffen aan de cosmetische–, leer- en auto-industrie. Zo werkt het bedrijf aan hun eigen circulariteit én dragen ze ook bij aan circulariteit in andere industrieën.
Deelname aan het Living Lab netwerk en de samenwerking van de verschillende werkplaatsen op het gebied van voedsel, bouw, waterstof en industrie versnellen de ontwikkeling van deze win-win situaties in de regio Food Valley. Zo draagt circulariteit bij aan het bedrijfseconomisch succes van je bedrijf, de toekomstbestendigheid én een lagere CO2 voetprint.
Mensen meenemen in nieuwe circulaire ambities naast de dagelijkse praktijk is een uitdaging die iedereen herkent, zowel interne collega’s als toeleveranciers en klanten. In de eerste Werkplaats Industrie van 2021 stond het definiëren van een ambitieuze visie al centraal. Door successen meetbaar en daardoor zichtbaar te maken, kun je communiceren waar je naar toe werkt. Zeker in deze tijd van steeds snellere ontwikkelingen zorgt dit ervoor dat partijen die jouw bedrijf verder kunnen helpen, je weten te vinden. Daarnaast heeft dit niet alleen een positief effect op je innovatiekracht, maar ook op je reputatie richting klanten en je aantrekkelijkheid als werkgever.
Binnen het Living Lab wordt ook kennis op dit gebied gedeeld, van het inzetten van een levenscyclusanalyse om de meest duurzame circulaire keuze te maken tot het gebruik maken van de Sustainable Development Goals als kompas. Door de ambitie van deze werelddoelen op het gebied van zowel de natuur, de maatschappij en de economie te volgen zorg je ervoor dat jouw circulaire oplossing ook echt een oplossing is en geen nieuwe problemen veroorzaakt.
Mocht je interesse hebben om deel te nemen aan een speciale werkplaats over dit onderwerp meld je dan aan via: secretariaat@regiofoodvalleycirculair.nl