In tegenstelling tot eerdere Werkplaatsen Bouw, waarbij vooral materialen, concrete ontwikkelingen en projecten centraal stonden, werd deze keer een veel grotere vraag gesteld. Namelijk: “Wat is nodig om hergebruik van bouwmaterialen op grote schaal een succes te laten zijn?”
Werkplaats trekkers Alexander van den Buuse (Bouw) en Gerard Stienstra (Meetbaarheid) hebben hiervoor de handen ineen geslagen waarbij Gerard het principe van 'Design Thinking' introduceerde. De sessie was opgedeeld in verschillende delen, waarbij in de eerste sessie de volgende vragen werden gesteld: “hoe ziet de wereld eruit in 2030?” en “hoe worden materialen hergebruikt in de bouw?” Deelnemers werd gevraagd vrijuit te denken en te dromen, zonder belemmeringen van de huidige situatie. Dit leverde voor de deelnemers een gezamenlijk beeld op hoe materialen in de toekomst worden hergebruikt, in welke mate en hoe daarover beslist kan worden.
In sessie 2 beantwoorden de deelnemers de vraag: “wat zou er nodig zijn om die ideale situatie in 2030 te bereiken?” Alexander gaf kort aan wat er nu al geregeld is en welke stappen er al gezet zijn. Zaken zoals Materialenpaspoort, Circulair Aanbesteden, Scholing, Marktplaatsen en meetmethodes werden benoemd. Hieruit ontstonden interessante discussies en kwamen verschillende inzichten naar voren. Zo was er bijvoorbeeld een verschil van inzicht over wie wanneer zou moeten bewegen. Gaat de markt het goede voorbeeld geven en omsluiten we dat uiteindelijk in wetgeving? Deze laatste is de methode die Cirkelstad momenteel hanteert onder de noemer Het Nieuwe Normaal. Of moet het toch opgelegd worden door de wetgever en kunnen wij als MKB daarop vertrouwen en verder in investeren/ op reageren?
Uit de sessie kwamen de volgende aspecten die nodig wat betreft ‘meten’. Het meten van impact bij ontwerpkeuzes en vergelijking met alternatieven is noodzakelijk, één consistente database voor hergebruikte materialen, naast het materiaal moet ook beheer en onderhoud van de nieuwe toepassing helder zijn.
Een wellicht gemeenschappelijke conclusie was wel dat we met de deelnemers horen bij het gezelschap dat al veel doet op dit gebied, vooroploopt en zich eerder geremd voelt door de huidige markt situatie dan geïnspireerd om hierin nog veel verder te gaan. Er is tenslotte nog wel steeds een prijs gedreven concurrentie vanuit de ‘oude’ economie die in te veel gevallen nog beloond wordt met opdrachten. Bedrijven en overheden kunnen hierin vooruitlopen en het goede voorbeeld laten zien in aanbestedingsprocessen.
De pilot voor meten van circulariteit loopt en gaat over de vraag: "hoe kan circulariteit de duurzaamheid van uw bedrijf vergroten?" en biedt bedrijven daarbij ondersteuning.