Op 14 april vond de tweede onlinebijeenkomst van de Werkplaats Industrie plaats, een van de Living Labs binnen het Regio Foodvalley Circulair-netwerk. De Werkplaats startte met een boeiende presentatie van Gert Jan Slob van Dynova over subsidies die circulaire oplossingen ondersteunen. De in deze sessie naar voren benoemde regelingen zijn terug te vinden in deze presentatie: Dynova-presentatie.
Tijdens deze onlinebijeenkomsten staat uiteraard slim, duurzaam en circulair ondernemen centraal. Met deze keer een hoofdrol voor reststromen in de regio: die door samen te werken een lokale grondstof kunnen worden. Op bedrijfsniveau is er namelijk veelal niet voldoende schaal, maar wel als meerdere partijen samenwerken.
De subsidie voor circulaire ketenprojecten is een jaarlijks terugkerende regeling die dergelijke samenwerkingsverbanden ondersteunt. Meer weten? Ga dan eens naar de website via onderstaande button.
Reststromen die naar voren kwamen waren verschillende kunststoffen, piepschuim, dun betonplaat 15-20 mm (versterkt met glasvezel) en vervuilde grond. Voor de hout-reststroom uit de vorige werkplaats wordt inmiddels al gewerkt aan een concrete toepassing. Heb je zelf nog reststromen die je wilt omzetten naar grondstof of kun je helpen met het verwaarden van de genoemde reststromen als grondstof? Neem dan contact op via: secretariaat@regiofoodvalleycirculair.nl
Chardon Engineering kwam in deze werkplaats uitgebreid aan bod. Zij hebben een droogtechnologie ontwikkeld waardoor biobased reststromen op een minder energie-intensieve manier gedroogd worden en als een duurzame grondstof kunnen worden ingezet. Kijk voor meer informatie eens op de website!
Dit werd gedaan aan de hand van bewezen voorbeelden uit de praktijk. De deelnemers brainstormen over de ingebrachte casus, waardoor er allerlei creatieve oplossingen en verbindingen zowel binnen en buiten de regio tot stand worden gebracht.
Naast de circulaire brainstorm ‘pressure cooker’, stond tijdens deze bijeenkomst de onderwerpen meten van duurzaamheid en circulariteit centraal op zowel product als organisatieniveau. Een onderwerp dat natuurlijk ook centraal staat in een speciale Werkplaats.
Hoe leg je de basis leg voor duurzaam circulair ondernemen? Wat is een goede maatstaf om de CO2 voetprint in kaart te brengen? Hoe bieden de Sustainable Development Goals de organisatie niet alleen een kompas, maar ook de mogelijkheid om mensen mee te krijgen in je duurzaamheidsambities, zowel intern als extern? Hier komen we binnen de Werkplaatsen zeker nog een keer uitgebreider op terug.
Als je deelneemt aan de volgende Werkplaats Industrie op dinsdag 21 september om 11:00 uur, dan kun je zowel de eerste als deze tweede sessie terugkijken. Wil je zelf een casus inbrengen? Dan kan dat natuurlijk ook. Niet alleen tijdens de Werkplaats zelf, maar ook met behulp van het Living Lab netwerk en studenten worden circulaire vraagstukken een business kans!
In de volgende werkplaats, staat het vinden van creatieve circulaire oplossingen centraal en hoe de natuur je in deze innovaties op product, proces en systeemniveau verder kan helpen, ook als het gaat om een heel industrieterrein! Als je bij deze derde Werkplaats Industrie op dinsdag 21 september van 11:00 uur tot uiterlijk 12:30 uur wilt aansluiten meld je dan alvast aan bij: secretariaat@regiofoodvalleycirculair.nl.