Wat kunt u als ondernemer / ketenpartij doen en waar vindt u eventuele hulp?

Gepubliceerd op donderdag 03 september 2020
Werkplaats Circulaire Voedselketens

Wat kunt u als ondernemer / ketenpartij doen en waar vindt u eventuele hulp?

Voor u als ondernemer of andere ketenpartij kan het verminderen van voedselverspilling veel meerwaarde opleveren. Wilt u ook weten wat u (nog meer) kunt doen? Er zijn verschillende manieren waarop u ondersteuning kunt krijgen bij uw vraag:

Ondersteuning & inzicht

Wat te doen met uw reststromen?

  • Er zijn verschillende mogelijkheden om uw reststromen opnieuw aan te bieden. U kunt deelnemen aan Too Good to Go om uw restproducten aan te bieden in boxen. Ook kunt u overschotten delen of verkopen via www.uitvalvoedselweeropweg.nl, instockmarket.nl of via B2B marktplaats voor goed voedsel. 
  • Ook kunt u uw reststromen laten ophalen door sociale organisaties: “s Heeren Loo heeft bijvoorbeeld 6 weken lang een pilot gedaan waarin zij restproducten van 2 AH supermarkten gebruikten om mee te koken voor cliënten. Alle deelnemende partijen waren heel enthousiast, inclusief de supermarkt franchizers. Momenteel wordt met onder meer Voedselsurplus een verkenning gestart naar een mogelijke verspillingshub in de Regio Foodvalley waar stromen van onder meer supermarkten kunnen worden gebundeld voor gebruik in verspillende regionale zorginstellingen en sociale organisaties. Hierbij wordt samenwerking gezocht met verschillende partners in de regio, zoals andere supermarkten, zorginstellingen en de Voedselbank. In de volgende nieuwsbrief hierover meer. Nu al interesse? Neem contact op met Suzan Klein Gebbink.
  • Uiteraard kunt u uw eigen reststromen ook gebruiken om nieuwe producten van te maken. Wat denkt u van oud brood dat als poeder wordt verwerkt in nieuw brood? Vele voorbeelden liggen inmiddels in de schappen. Heeft u hierbij hulp nodig of nieuwe contacten? Neem contact op en we kijken hoe we in het regionale netwerk kunnen helpen.

Reststromen afnemen? Enkele voorbeelden:

  • Als consument: u kunt boxen afnemen via de genoemde app Too Good to Go of koop producten met een kortingssticker of uit het verspillingsschap in sommige supermarkten.
  • Als ondernemer: u kunt uw catering kunnen laten verzorgen door www.uitvalvoedselweeropweg.nl, 
  • Ga ook eens het gesprek aan met uw facilitaire dienstverlener of partner over het verwerken van reststromen. Er is meer mogelijk dan u denkt. Ook kunt u uw cateraar of andere dienstverlener hier op selecteren. We kennen steeds meer partijen in de Regio Foodvalley die actief werk maken van minder verspilling. 

Regionaal netwerk voor inspiratie en leren van anderen

U kunt meedoen aan de Werkplaats tegen Voedselverspilling in Regio Foodvalley. De werkplaats is onderdeel van het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. 

Hierin komen ketenpartijen, overheden en kennis samen. De werkplaats is oor ondernemers en anderen die in Regio Foodvalley voedselverspilling willen terugdringen en concreet stappen willen zetten. We werken bijvoorbeeld aan een verspillingshub en starten samen met de WUR met 0-metingen voor deelnemende partijen. In de nieuwsbrieven komen diverse voorbeelden uit de praktijk aan bod.

Schrijf u in voor de nieuwsbrieven en uitnodiging en we nodigen u graag uit deel te nemen bij één van de bijeenkomsten.

Neem contact op met trekker van de Werkplaats tegen Voedselverspilling Suzan Klein GebbinkMeer informatie

Werkplaats Circulaire Voedselketens

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Copyright 2022 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven