Wij maken het rond
Ondernemers

Gezond bouwen in de Foodvalley

Interesse in een vervolgbijeenkomst?

Gezond bouwen in de Foodvalley

Beste boeren, bouwers en andere ketenpartijen,

Bouwen met natuurlijke materialen levert tal van gezondheidsvoordelen op voor bewoners van deze huizen, en ook voor de bodem.

In de regio Foodvalley zijn er diverse spelers in de bouw- en landbouwketen die aan de slag willen met biobased bouwen en verbouwen van vezelgewassen en bomen. Om ook tot een gezond verdienmodel te komen voor de agrariër, én uit te denken hoe we dat met elkaar goed op kunnen zetten, organiseren Living Lab Regio Foodvalley Circulair, de Rabobank, Landbouwnetwerk Regio Foodvalley, Cirkelstad, Woonstede en Building Balance een ketenbijeenkomst.

Dit project is bedoeld voor iedereen die mogelijk aan de slag wil met biobased bouwen en verbouwen in de Gelderse Vallei: agrariërs, projectontwikkelaars, bouwers, loonwerkers, producenten van bouwmaterialen, adviseurs, woningcorporaties, maar ook gemeenten die op zoek zijn naar hoe ze dit kunnen ondersteunen.

Ketenbijeenkomst 20 maart

Woensdag 20 maart was het zover! Bij ontmoetingscentrum de Eng in Voorthuizen zijn we met 100+ man uit de keten het gesprek aangegaan over gezond en biobased bouwen in de Regio Foodvalley. Inspiratie is gedeeld, commitment uitgesproken en er wordt al nagedacht over een vervolgbijeenkomst! 

De dag begon met 6 organisaties uit de keten die deelden over hun rol in de keten. Marco de Wilde trapte af met veelbelovende woorden vanuit woningcorporatie Woonstede om biobased aan de slag te gaan. Jorrit Blom van Mix architectuur vertelde ons meer over het verschil in de uitstraling en het gevoel tussen gipsplaten en natuurlijke materialen, Als laatste van de bouwers gaf Gert van Driesten van Kreeft bouwbedrijf al een concreet voorbeeld over hoe zij ook al biobased materialen gebruikt hebben in een van hun projecten. 

Vanuit de verwerkende plek in de keten kwam Gerard Hosper van Hempflex zijn ervaringen delen vanuit een bedrijf wat al bijna 30 jaar bestaat. Hij deelde onder andere dat, mede door deze ervaring, vele lessen al geleerd zijn en dat we ook echt aan de slag kunnen! 

Vanuit de agrarische hoek in de keten kwamen Arnold Ruitenbeek en Wessel Brand hun ervaringen delen. Arnold Ruitenbeek heeft een heel uniek project waar hij 2ha aan Paulownia bomen heeft gepland. Wessel Brand van loonbedrijf Hofmeijer Voorst heeft grote ambities en wil richting de 150ha aan biobased materialen gaan.  

Samenvattend is er dus al veel gaande! Maar er zijn ook nog veel vragen. Na de inspiratiesessie zijn alle deelnemers in 6 tafels met elkaar in gesprek gegaan en is er geprobeerd antwoorden te vinden op vragen en is er gekeken waar actie mogelijk is. 

Deze tafels waren:  
  1. Teeltplan  
  2. Verdienmodel  
  3. Opschaling  
  4. Koolstofcertificaten 
  5. Vraagbundeling organiseren  
  6. Gezond bouwen in de Gelderse Vallei 

Follow up

20 maart kwamen we voor het eerst bij elkaar rondom de biobased bouwketen in wording Gezond bouwen in de regio Foodvalley. We maakten kennis met spelers in de hele keten van land tot aan pand, en met de ambitie om in 2030 minimaal 30% biobased materiaal te gebruiken in de bouw (hout en vezels). We hopen dat de middag voldoende handvatten gaf voor jouw organisatie of bedrijf om vervolgstappen te bepalen hiernaartoe.
 
Hieronder staat kort wat tijdens de werktafels is besproken en besloten. De foto’s van de bijeenkomst zijn onderaan dit bericht terug te zien. Wil je de slides nalezen die zijn gebruikt voor de presentaties uit het eerste deel?

Klik hier

Focus op vraagbundeling richting 2025

Komende maanden tot in oktober ligt de focus wat ons betreft op vraagbundeling. Zoals jullie hoorden is vanuit de woningcorporaties de toezegging gekomen om werk te maken van biobased bouwen, en te onderzoeken wat er aan vezels kan worden toegepast uit de regio in hun toekomstige projecten. Maar er is meer mogelijk dan corporatiewoningen isoleren of bouwen: vezels kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Hopelijk kunnen we snel specifiek worden en eerste projecten benoemen om lokale vezels in toe te passen. Mooi ander voorbeeld van vorige week is het onderzoek of geplande tiny houses met behulp van paulownia hout kunnen worden gemaakt.

Benader Wicha of Nienke voor 15 mei als je:
  • Hulp nodig hebt als opdrachtgever om zicht te krijgen op kansrijke projecten om lokale vezels in toe te passen
  • Wilt sparren over wat je precies kunt bijdragen aan het voor elkaar krijgen van de keten komende tijd
  • Je al een project hebt wat je wilt inbrengen in het programma om verder samen uit te werken met andere ketenpartners
  • Ook een rol ziet als partner van deze keten(s) in wording

En zie voor mooie specifieke stappen de acties uit de werktafels hieronder. Weet elkaar ook te vinden voor samenwerking zonder onze hulp, bijvoorbeeld via de excell lijst in de bijlage. We zien uit naar het vervolg en zijn benieuwd hoe ver we dit kunnen brengen in de vallei.

Contact:
Wicha: wicha@innoconnect.nl 
Nienke: nienke@buildingbalance.eu

Opbrengsten en acties uit werktafels 20 maart

Tafel 1: Teeltplan
- Meerjarenplannen en bijbehorende vraag nodig voor meerjarige teelten, zoals olifantsgras en paulowniabomen. Maar ook voor de eenjarige teelten is het nodig om te weten waar de afzet zit in de bouw.
- Dit jaar kennis opdoen door bezoek van andere regio's waar al teelt ervaring is.

Tafel 2: Verdienmodel
- Uitzoekwerk: Hoe zien de schakels eruit in de Gelderse Vallei? Waar zit het verdienmodel per schakel. Hoe komen we van winstmaximalisatie naar winstoptimalisatie. De Rabobank wil hier een faciliterende rol in spelen.

Tafel 3: Opschaling
- Door meerjarige bouwopdrachten (vraagbundeling) te verstrekken krijgt de keten meer zekerheid, en wordt vertrouwen opgebouwd. Vraag aan opdrachtgevers om te werken aan deze bundeling, in de vorm van combineren van uitvragen, krachtenbundeling op pilotprojecten (gezamenlijk kijken wat kan bij x aantal woningen van een bepaald type in renovatie en nieuwbouw), of juist gemeenten die tenders inzetten om verbinding met deze ketens te promoten.
- Door coöperatievorming kan de aanbodzijde versterkt worden. Daar ligt de uitzoekvraag voor de agrarische sector in de Vallei: hoe willen en kunnen ze krachten bundelen?

Tafel 4: Koolstofcertificaten
- Verdiepingsgesprek organiseren voor gemeenten en woningcorporaties (vanuit Building Balance) als vervolgstap. De datum hiervoor is woensdagochtend 8 mei, locatie en specifieke uitnodiging naar de werktafel deelnemers volgt.

Tafel 5: Vraagbundeling organiseren
- Vraagbundeling organiseren kan in renovatie & nieuwbouw, renovatieketen is de snelste klap omdat de isolatieopgave toch al veel aandacht heeft via het Nationaal Isolatie Programma en andere ondersteuning hiervoor. Hoe kunnen we zoveel mogelijk woningen van label G naar E krijgen? Door stro en andere vezels te gebruiken en in te blazen. Volgende stap is te onderzoeken wie welke projecten kan inbrengen voor komende tijd.

Tafel 6: Gezond bouwen
- Mooi concept, wat we verder moeten laden met elkaar: wat betekent dit wel, en wat niet? Bij volgende bijeenkomst aandachtspunt.

Vervolg

Sprekers, partijen uit de keten, enthousiastelingen, houdt onze agenda in de gaten. Het avontuur gaat door en er komt een vervolg! Of laat uw gegevens achter in onderstaand formulier, dit biedt u de kans om aan te geven of u geïnteresseerd bent in het bespreken door te praten over ketenvormingen rondom gezond en biobased bouwen in de Regio Foodvalley. Door het invullen van dit formulier, zorgt u ervoor dat u op de hoogte wordt gehouden van alle communicatie omtrent dit onderwerp.

Interesse in een vervolgbijeenkomst?

Wat is uw naam?
Vul uw bedrijfsnaam in
Hoe kunnen wij u bereiken?
Dit 'vinkje' is verplicht



Meer informatie

Community of Practice Bouw

Gerelateerd nieuws

Nieuws

Terugblik ketenbijeenkomst Gezond Bouwen in de Foodvalley

Woensdag 20 maart was het zover! Bij ontmoetingscentrum de Eng in Voorthuizen zijn we met...

Lees meer
Nieuws

Terugblik tweede ketenbijeenkomst Gezond Bouwen in de Foodvalley

De tweede bijeenkomst op woensdag 15 mei hebben Wicha en Nienke praktischer ingestoken nadat de...

Lees meer
Nieuws

Terugblik derde ketenbijeenkomst Gezond Bouwen in de Foodvalley

Op woensdag 26 juni vond de derde ketenbijeenkomst plaats "Gezond bouwen in de Gelderse Vallei"....

Lees meer

Blijf op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent Living Lab Regio Foodvalley Circulair?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en mis niets.

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier uitschrijven.

Heeft u ook interesse om partner van Living Lab Regio Foodvalley Circulair te worden?

Wij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?

Bekijk alle voordelen
Copyright 2024 Living Lab Regio Foodvalley Circulair    |    Privacyverklaring    |    Realisatie BenedenBoven