Duurzaam, veilig en schoon werken met een circulaire energiedrager: dat kan met waterstof.
Voor de productie van waterstof wordt water door middel van elektrolyse gesplitst in waterstof en zuurstof. Waterstof is overal ruim aanwezig, het is zo’n 70% van alle materie. Bij het gebruik van waterstof wordt in tegenstelling tot fossiele brandstoffen geen koolmonoxide, stikstofoxiden en fijnstof geproduceerd, maar ontstaat alleen water als restproduct.
Waterstof is een goed alternatief voor opslag van energie. Bijvoorbeeld voor voertuigen die lange afstanden moeten afleggen. Daarnaast als energiedrager in een duurzaam energiesysteem, waarbij energie wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen. Het kan als oplossing dienen om de kloof tussen het aanbod van groene energie en de vraag ernaar te verbinden. Opslag als buffer is nodig omdat opwek uit duurzame bronnen zoals zon en wind niet altijd in balans is met de vraag naar energie op dat moment.
Er zijn diverse stappen om waterstof daadwerkelijk toe te passen. Zo is er opwek van duurzame energie. De omzetting naar waterstof. Opslag, distributie en eindgebruik in bijvoorbeeld een vrachtwagen. Op veel vlakken zijn al initiatieven, ook in Regio Foodvalley. Om de invoering te versnellen, effectiever te maken en zo goedkoper hebben verschillende partijen een rol. Samenwerking tussen partijen vanuit de hele energieketen is daarom cruciaal voor het succesvol kunnen toepassen van waterstof als oplossing.
Er worden in toenemende mate binnen Regio Foodvalley waterstofinitiatieven gesignaleerd rondom transport, opslag en distributie. Deze initiatieven worden vanuit de overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen geïnitieerd en getrokken. Om de ontwikkeling van deze initiatieven te versnellen en om innovatie een boost te geven is Community of Practice Waterstof in het leven geroepen.
Community of Practice Waterstof heeft als doel om behoeftegericht en vanuit regionale kracht de volgende aspecten te faciliteren:
Naast het intern faciliteren van bovenstaande punten, heeft Community of Practice Waterstof ook als doel om kruisbestuiving met andere Communities of Practice mogelijk te maken.
Community of Practice Waterstof is bedoeld voor bedrijven, overheden en kennisinstellingen die interesse hebben in waterstof.
Raakt u ook enthousiast van waterstof? De Communities of Practice zijn toegankelijk voor founders en partners van het samenwerkingsprogramma Regio Foodvalley Circulair. Om te kunnen deelnemen aan de Community of Practice Waterstof en ook andere Communities of Practice, wordt u deelnemer aan het samenwerkingsprogramma. Een overzicht van de kosten is te vinden in bijlage 3 van de samenwerkingsovereenkomst.
Heeft u interesse om deel te nemen aan v Waterstof of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze Community of Practice Waterstof begeleiders:
Erik van der Veer Erik.van.der.Veer@dutchboostinggroup.nl |
Dina El Filali Dina.el.filali@dutchboostinggroup.nl |
Er worden in toenemende mate binnen Regio Foodvalley waterstofinitiatieven gesignaleerd rondom transport, opslag en distributie. Om inzicht te krijgen in welke initiatieven zich ontwikkelen en hoe deze zich verhouden tot verschillende kansen, is deze waterstof kansenkaart opgesteld. Hierbij gaat het om kansen zoals ‘Industrie’, ‘Openbaar vervoer’ en ‘Logistiek’, waarbij waterstof direct lokaal geproduceerd kan worden of toegepast kan worden als vervanging van bijvoorbeeld fossiele brandstof.
In februari 2022 is Dutch Boosting Group bij dit initiatief aangesloten om namens Living Lab Regio Foodvalley Circulair waterstof initiatieven in de Regio Foodvalley in kaart te brengen.
Uitgesteld Helaas hebben we moeten besluiten de Regiotour Circulaire Voedselketens, die gepland stond voor vrijdag 11 oktober, te verplaatsen naar...
Lees meerDelen en leren van elkaar Op 16 september 2024 was de Kick-off van het HNN-evaluatie programma in de Regio Foodvalley...
Lees meerOp 4 december organiseert Samen biobased bouwen van 13.00 tot 17.00 uur hun laatste workshop van het jaar: ons biobased...
Lees meerDit jaar hebben we een belangrijke stap gezet door onze aanpak te verschuiven van inspireren naar daadwerkelijk realiseren. We zijn...
Lees meerWilt u de levensduur van spullen verlengen, afval verminderen en zo een positieve impact maken? Kom dan naar de Dag...
Lees meerWij verwelkomen u graag! Circulair ondernemen is geen utopie meer, het is inmiddels een serieus businessmodel dat kansen biedt. Heeft Living Lab Regio Foodvalley Circulair uw interesse gewekt en wilt u ook bijdragen aan een circulaire economie?
Bekijk alle voordelen